"Нова телевизия" и Vivacom скоро ще са собственост на една и съща компания, след като Комисията за защита на конкуренцията успя да одобри само за няколко дни огромната сделка и не намери нищо притеснително в нея. Притеснения изразява единствено bTV Media Group, която предлага превантивни мерки, които да запазят конкурентната среда на пазара. КЗК обаче ги отхвърля.

Споразумението между купувачът United Group и продавачът "Адванс Медиа Груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви бе официално подписано на 24 декември м.г., когато бе разпратено и съобщение до медиите. Двете страни явно бяха убедени, че ще успеят да се споразумеят и сделката влезе за одобрение в КЗК няколко дни по-рано — още на 18 декември.

United Group, която придоби Vivacom, ще бъде третият собственик на "Нова телевизия" за по-малко от две години. През 2018 г. чехът Петр Келнер поиска да придобие медийната група от шведския ѝ собственик MTG Group, но удари на камък в КЗК. Тогава комисия изненадващо реши, че сделката ще навреди на конкуренцията на пазара на медийни услуги. И след това скоростно разреши на Кирил и Георги Домусчиеви да я придобият.

Сега двамата братя продават групата на United Group срещу между €250 млн. и €280 млн., според оценки на пазарни участници, като през 2019 г. платиха €185 млн.

Групата днес е и нараснала значително, като освен "Нова телевизия" и "Нет Инфо", в нея влизат още "Канал 3", който вече носи името "Нова Нюз, както и "Paдиo Beceлинa", "Paдиo Eĸcпpec", "Bитoшa ФM", "Aгeнция Bитoшa" и "Aгeнция Aтлaнтиĸ". Unіtеd Grоuр щe yпpaжнявa и cъвмecтeн ĸoнтpoл въpxy "Фaйнeншъл Mapĸeтплeйc", "Гpaбo Meдия" и "Aтиĸa Eвa".

Притеснения, че "значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги" днес няма. С този мотив бе отказано на Келнер, който няма контрол върху други медии в България, да придобие групата.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Купувачът

Медийната група United Group е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак, а днес тя е собственост на BC Partners и KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес в други държави в региона и описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Наскоро United Group придоби и хърватския телеком Tele2 срещу €220 милиона, както и влезе в гръцкия доставчик на телевизия и интернет Forthner S.A.

През лятото на 2020 г. тя придоби най-големия телеком в България - БТК (Vivacom).

Любопитно е, че чехът Петр Келнер имаше интерес да придобие United Group, но не успя. Той искаше да купи и "Нова Броудкастинг Груп", като КЗК му отказа. В крайна сметка той проби у нас с две сделки, които бяха одобрени от европейските органи, а българските нямаха думата - фондът му PPF купи активите на Telenor в пет държави, включително България, както и CME, която притежава родната bTV Media Group.