Нидерландско-белгийската група Ahold Delhaize, която притежава веригата супермаркети Mega Image в Румъния, обяви, че придобива един от най-големите търговци на дребно в Румъния - веригата за хранителни стоки Profi. Компанията ще плати рекордните €1,3 милиарда евро, съобщава Romania Insider.

Сделката, която подлежи на одобрение от регулаторните органи, ще удвои размера на съществуващия румънски бизнес на Ahold Delhaize, който оперира под марката Mega Image и има 969 магазина, предимно в градските райони. Очаква се сделката да бъде финализирана през 2024 година.

"Много съм развълнуван да приветствам Profi в семейството на Ahold Delhaize. Наблюдаваме бизнеса на компанията в Румъния от известно време насам и се възхищаваме на това, което екипът на Profi е успял да постигне", коментира Франс Мюлер - главен изпълнителен директор на Ahold Delhaize.

Продават румънската търговска верига Profi за рекордните €1 милиард

Продават един от най-големите румънски търговци на дребно за рекордните €1 милиард

Сделката се изпълнява от фонд за частни инвестиции и инвестиционна банка

Най-голямата сделка за продажба на верига магазини за хранителни стоки в континентална Европа

От MidEuropa заявиха, че продажбата на Profi на Ahold Delhaize е най-голямата сделка за продажба на верига магазини за хранителни стоки в континентална Европа, включваща частен капитал. Освен това сделката влиза в регионалната история като най-голямата сделка за хранителни стоки в Централна и Източна Европа.

"Продажбата на Profi е второто ни покупка за над €1 милиард в сектора на търговията на дребно в Централна Европа, след успеха ни със Zabka, от която направихме полски шампион. Продажбата на Profi е и нещо много важно за региона на Централна Европа, който продължава да бъде дом на някои от най-завладяващите развиващи се компании в Европа", коментира Робърт Нор - управляващ съдружник в MidEuropa.

Снимка 639877

Източник: Profi

Profi е водещ търговец на дребно на пазара на традиционни хранителни стоки в Румъния. Веригата управлява 1654 магазина в цялата страна. През дванадесетте месеца, приключващи през юни 2023 компания, генерира €2,5 милиарда от продажби.

Ahold Delhaize е една от най-големите световни групи за търговия на дребно с хранителни стоки. Семейството от местни марки на компанията обслужва 60 милиона клиенти всяка седмица, както чрез физически магазини, така и онлайн - в САЩ, Европа и Индонезия. В Румъния Ahold Delhaize управлява национална мрежа от 969 магазина под марката Mega Image.

Една трета от приходите от търговия на дребно в България идват от големите вериги: ето какви са заплатите на ритейлърите

Една трета от приходите от търговия на дребно в България идват от големите вериги: ето какви са заплатите на ритейлърите

Данните са от нов доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ)