Нова сделка в американския сектор на шистовия петрол - Diamondback Energy и Endeavour Energy Resources са близо до финализирането на сделка за приблизително 25 милиарда долара в брой и акции. Тя ще създаде петролна и газова компания, оценена на повече от 50 милиарда долара, информира Reuters.

Diamondback може да обяви транзакция още в понеделник, която ще даде на нейните акционери повече от половината от обединените компании, които ще станат най-големият чист производител на петрол в Пермския шистов басейн. казаха източници на агенцията в неделя

Ройтерс през декември съобщи, че Endeavour Energy Partners проучва продажба за около 25 - 30 милиарда долара, която може да създаде най-големия частен производител на петрол и газ в Пермския басейн.

Endeavour и Diamondback не отговорят заге на исканията на Ройтерс за коментар.

Обединената компания ще бъде третият по големина производител на петрол и газ в Перм, най-голямото петролно поле в САЩ, което се намира Западен Тексас и Ню Мексико. Нейните запаси на нефт и газ ще бъдат след тези на Exxon Mobil и Шеврон , които неотдавна също обявиха подобни сделки.

Exxon купува производителя на шистов петрол Pioneer за $60 милиарда

Голяма сделка в петролния сектор на САЩ: $60 милиарда

Добивът на Exxon в региона ще се удвои до повече от 1,3 милиона барела на денонощие

Новата обединената компания ще измести Pioneer Natural Resources, която се придобива от Exxon, като най-големият производител само в Перм. Тя ще се изравни с ConocoPhillips по отношение на размера на находището в басейна, а производството й вероятно ще надхвърли 400 000 барела на ден.

Производителите от Перм се консолидират в надпревара за заключване на бъдещи запаси от сондажи и добив от най-големите нефтени находища в САЩ. Сделката вероятно ще окаже допълнителен натиск върху останалите фирми да се обединят за по-голяма ефективност и мащаб, казаха анализатори.

Diamondback отблъсква конкуренцията от други страни, включително ConocoPhillips, съобщи по-рано Wall Street Journal.

Продажбата ще да дойде почти 45 години след като тексаският петролен специалист Стивънс създаде компанията, която по-късно стане Endeavour.

Операциите на Endeavour обхващат 350 000 акра (1416 квадратни километра) в частта на Мидланд на Пермския басейн.

Нова сделка за $12 милиарда в американския петролен сектор

Нова сделка за $12 милиарда в американския петролен сектор

Occidental Petroleum купува частния производител на петрол CrownRock

Стивънс, бивш инженер оценител, който стана по-известен чрез изявите си в документалната телевизионна поредица Black Gold, разви Endeavor, като придоби необичаните площи на своите конкуренти и успя да извлича печеливш петрол и газ. За да намали производствените си разходи, Стивънс създава и използва свои собствени компании за фракинг, строителство, транспорт и други услуги.