Норвежкият телеком Telenor води преговори за обединяване на бизнеса си на един от големите азиатски пазари с този на конкурент.

Компанията е в напреднали преговори с Axiata Group, като двете заедно биха създали най-голямата телекомуникационна група по брой абонати в Малайзия.

Двете страни работят по финализиране на сделката за обединението на Celcom Networks и Didi.com, според официално съобщение на компаниите, цитирано от Bloomberg.

Според обсъжданите условия Axiata и Telenor ще притежават равен дял от 33,1% в обединената група, която ще носи името Celcom Digi.

Решението за създаването на обща група идва след като малайзийското правителство взе решение да изгради само 5G мрежата в страната и да не разчита за това на местните телекоми. В резултат на това се появиха и първите сигнали за консолидация на местния пазар.

Новата група ще има общо 19 милиона абонати общо и обединени приходи от 3 милиарда долара. Тя ще бъде листната на фондовата борса в Малайзия.

Telenor навлезе на българския пазар през 2013 година след придобиването на оператора Globul от гръцката група OTE. 5 години по-късно дъщерните дружества на Telenor в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и у нас, бяха придобити от инвестиционния фонд PPF на чешкия милиардер Петр Келнер, като компанията продължи да оперира под същата марка.