Vivacom завърши обявената си още през 2021 г. експанзия в Северна България, след като финализира сделката за придобиването на дружествата от групата на русенката NetWorx.

Контекст: Още преди повече от 2 години телекомът обяви, че иска да купи NetWorx и търновската Телнет. Първоначално КЗК одобри двете сделки, но "Теленор България" оспори решението в съда и в крайна сметка се наложи антимонополният регулатор да се произнася отново.

КЗК разреши на Vivacom да придобие "Нетуоркс-България" и други конкуренти
Обновена

Разрешено: Vivacom придобива един от най-големите доставчици на интернет и телевизия в Северна България

Защо антимонополната комисия трябваше да преразгледа решението си?

Това се случи в началото на юли, като отново резултатът беше в полза на Vivacom. Това предизвика гневна реакция от страна на A1 и Yettel и размяна на обвинения между водещите телекоми у нас.

В средата на юли "Телнет" беше придобита от Vivacom, но междувременно собственикът на NetWorx Свилен Максимов заяви публично, че е нужно предоговаряне на условията. Пред Money.bg той обясни, че от средата на 2021 г. е минало много време, през което компанията му се е развила.

След като КЗК позволи: Vivacom придоби търновската Телнет

След като КЗК позволи: Vivacom придоби търновската Телнет

Все още не е финализирана сделката за русенската NetWorx

Детайли: Сума по сделката не се съобщава, но в официалната пресинформация Максимов е цитиран да казва следното: "Благодарим на Vivacom за това, че се прояви като лоялен партньор и оцени високо потенциала на нашата компания".

Русенската NetWorx иска предоговаряне на разрешената от КЗК сделка с Vivacom

Русенската NetWorx иска предоговаряне на разрешената от КЗК сделка с Vivacom

Какви са мотивите?

Тя има хиляди клиенти в 70 населени места в областите Русе, Разград, Силистра, Монтана, Търговище, Ловеч, Велико Търново, Варна, Плевен, Видин, Добрич, София-град и София-област. NetWorx има стотици километри оптични трасета.