Първи последствия след последното решение на Комисията за защита на конкуренцията в телеком сектора - Vivacom обяви, че е финализирала сделката за придобиването на търновския интернет и телевизионен доставчик Телнет.

Намеренията на телекома да погълне няколко компании в Северна България предизвикаха изключително остри реакции от страна на A1 и Yettel.

КЗК разреши на Vivacom да придобие "Нетуоркс-България" и други конкуренти
Обновена

Разрешено: Vivacom придобива един от най-големите доставчици на интернет и телевизия в Северна България

Защо антимонополната комисия трябваше да преразгледа решението си?

Сумата по сделката не е публична.

Контекст: Телнет има инфраструктура и присъствие в над 110 населени места в областите Велико Търново, Габрово и Русе. Сред клиентите ѝ има както домакинства, така и фирми.

Vivacom поиска да придобие Телнет още през 2021 г. КЗК първоначално разреши, но след протести от страна на другите телекоми сделката стигна до съда, който я върна на антимонополния регулатор.

Vivacom видяха "признаци на прикрито съглашение" между A1 и Yettel

Vivacom видяха "признаци на прикрито съглашение" между A1 и Yettel

Телекомът отговори на конкурентите си за решението на КЗК

След повторното произнасяне на КЗК A1 и Yettel обявиха, че Vivacom ще има господстващо положение на пазара, но последните на свой ред заподозряха конкурентите си в координирани действия.

В прав текст: "Щастливи сме да посрещнем Телнет в нашето голямо семейство. С екипа на компанията споделяме една визия - предоставяне на иновативни висококачествени услуги, като поставяме клиента на първо място" е цитиран в официалното съобщение да казва главният изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев.

От "мениджмънта на Телнет" на свой ред коментират: "За нас е чест да се присъединим към компания от ранга на Vivacom. Тази крачка ще даде възможност на настоящите ни клиенти да получат достъп до изключително богато разнообразие от иновативни продукти и услуги и отлично клиентско изживяване за цялото семейство или бизнеса".

От друга страна: Финализирана е сделката за Телнет, но КЗК разреши още една - за русенската NetWorx.

Русенската NetWorx иска предоговаряне на разрешената от КЗК сделка с Vivacom

Русенската NetWorx иска предоговаряне на разрешената от КЗК сделка с Vivacom

Какви са мотивите?

През миналата седмица, обаче, собственикът на NetWorx Свилен Максимов потвърди пред Money.bg, че иска предоговаряне. По думите му повече от 2 години след подписването на първоначалния договор компанията му е подобрила представянето си, а освен това има и натрупана инфлация.