"Безотговорни и съдържащи крайно неточни и подвеждащи твърдения" - такива според Vivacom са позициите на другите два големи български телекома - A1 и Yettel, които публично протестираха срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията да допусне придобиването на няколко регионални доставчика на телевизия и интернет.

Според компанията има опит към пазарния ѝ дял да се причисли и този на сменилата неотдавна собствеността си "Булсатком", което е неточно и "разкрива признаци на прикрито съглашение в ущърб на Vivacom".

Контекст: Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията между Vivacom и "Нетуоркс-България" ЕООД, "Онлайн Директ" ЕООД, "ТВН Дистрибуция и "Телнет".

КЗК разреши на Vivacom да придобие "Нетуоркс-България" и други конкуренти
Обновена

Разрешено: Vivacom придобива един от най-големите доставчици на интернет и телевизия в Северна България

Защо антимонополната комисия трябваше да преразгледа решението си?

Това стана, след като по-рано антимонополният орган позволи придобиванията, но "Теленор България" ЕАД (с ново наименование "Йеттел България" ЕАД) обжалва в съда и през февруари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) върна преписката на КЗК за ново произнасяне.

Придобиванията са поредните за Vivacom, след като в края на 2019 г. самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 г. телекомът придоби напълно капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.

Какво казаха другите: След вчерашното произнасяне на КЗК Yettel и A1 и техните собственици - PPF Telecom и A1 Group, излязоха с остри позиции, в които решението се определя като "изненадващо" и "притеснително".

Според A1 придобиванията ще дадат на Vivacom над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и над 40% - на интернет и то на фона на "опит на United Group да придобие контрол над дейността на Булсатком без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други законови нарушения".

Vivacom вече е лидер на телевизионния пазар у нас

Нов лидер на телевизионния пазар у нас

IPTV измества сателита, домашният интернет през 5G бележи голям ръст

Според PPF Telecom става дума за "набор от сделки, които ще доведат до огромна концентрация на пазарен дял и власт в ръцете на Vivacom и нейния краен собственик United Group" и то след "разпоредена от съда задълбочена проверка, която сподели опасенията на участниците на пазара относно концентрацията на пазарна сила".

Какво казват от Vivacom: От телекома са категорични, че понасятоящем имат дял от 31% от пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет и дял от 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите), като продължават да усещат силна конкуренция от A1 и по-малките доставчици както на национално равнище, така и в Северна България, където са базирани подлежащите на придобиване компании.

"Следва да се отбележи, че А1 не изразява загриженост относно господстващото си положение в Австрия, където делът на компанията се равнява на почти 50% от абонатите на широколентов достъп до интернет в страната. Нито А1, нито Yettel имат оплаквания в Сърбия, където на оператора на United Group (SBB) постоянно е отказвано навлизането на мобилния пазар", коментират от Vivacom във връзка със "съгласуваните изявления" на конкурентите си.

КРС не позволи на Vivacom да увеличи цените за достъп до шахтите си

КРС не позволи на Vivacom да увеличи цените за достъп до шахтите си

Това е още един фронт в конфликта в телеком сектора

Освен това добавят, че след 3,5 млрд. лева инвестиции на United Group у нас нивото на телекомуникационния пазар се е подобрило и конкуренцията се е засилила: "Призоваваме всички телекомуникационни компании в България, вместо да правят опити да манипулират българските потребители и да влияят на властите с медийни изявления, да се съсредоточат върху предоставянето на качествени продукти и добавена стойност на своите клиенти, така че всички ние като индустрия да продължим да развиваме предлаганите услуги и да подобряваме тяхното качество".