Китайската застрахователна компания Ping An Insurance проучва възможностите за намаляване на дела си в най-голямата европейска банка - британската банка HSBC Holdings Plc, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

По-рано този месец Ping An продаде акции на HSBC на стойност 50 млн. долара, като намали дела си в банката от 8,01% на 7,98%. Делът в HSBC притежаван от водещия китайски застраховател, се оценява на 13,3 млрд. долара, като Ping An е най-големият акционер в британската банка.

Единият от вариантите, разглеждани от ръководството на китайската компания, е по-нататъшна продажба на акции на малки пакети.

Другият вариант е, застрахователят да продаде голям дял акции на инвеститор от Близкия изток, например на държавен инвестиционен фонд, твърдят източниците.

Китайски застраховател стана най-големият акционер в банка HSBC

Китайски застраховател стана най-големият акционер в банка HSBC

Изпреварва BlackRock, най-голямата управляваща компания в света

Засега няма официална информация, дали Ping An води преговори за продажба на голям дял в HSBC, но по думите на източниците, членове на Борда на директорите на китайската компания са заминали към Близкия изток.

Фактът, че Ping An проучва възможността за намаляване на дела си в HSBC, предполага желание за осигуряване на печалба от инвестицията и приемане на факта, че предложените по-рано от застрахователя промени в бизнес структурата на банката, са малко вероятни.

През миналата година китайският застраховател призова HSBC да отдели в самостоятелна компания азиатския си бизнес, с последващо листване на новата компания в Хонконг, обаче акционерите на банката не подкрепиха това предложение.

Значителна част от финансовите операции на HSBC се извършват в Азия, и напоследък за финансовата институция става все по-сложно да лавира между Китай и Запада, напрежението между които расте.

Британската банка HSBC продава поделението си в Аржентина

Най-голямата европейска банка продава поделението си в Аржентина

Очаква се сделката да приключи окончателно до 12 месеца, каква е сумата й