Yokohama Rubber води преговори за придобиване на бизнеса с офроуд гуми (OTR) на Goodyear Tire & Rubber. Това съобщи Ройтерс, цитирайки Bloomberg, които първи анонсираха евентуалната сделка на стойност най-малко 1 млрд. долара.

На този етап японската компания изглежда най-вероятният купувач, след като интерес е имало и от други играчи на пазара, коментират източници, пожелали анонимност. Според тях, към момента Yokohama води разговори с банки за осигуряването на финансиране.

Заводът в Румъния на финландската Nokian Tyres произведе тестово първите си автомобилни гуми

Огромен завод на финландска компания в Румъния произведе тестово първите си автомобилни гуми

Инвестицията е на обща стойност около 650 млн. евро

От двете компании отказаха на този етап да коментират евентуална сделка.

Диверсификация и нови възможности

Ако се стигне до споразумение, Yokohama Rubber ще разшири пазарния си дял в популярния OTR сегмент. По този начин ще се реализира и поредна стъпка от стратегическата цел на японския производител да диверсифицира портфолиото си, като се възползва от нарастващото търсене на специализирани решения.

Дружеството не прави изключение от "сънародниците" си в другите промишлени сектори на Япония, които търсят разширение на дейността си извън пределите на страната на фона на слабия растеж на вътрешния пазар.

Goodyear Forward в действие

Специализираното издание Transport Topics припомня, че през ноември миналата година американската Goodyear заяви, че търси начини за оптимизиране на бизнеса чрез преструктуриране на портфолиото си, в това число и OTR бизнеса. Целта е постигането на приходи в размер на поне 2 млрд. долара като част от плана си за трансформация Goodyear Forward.

Goodyear има добър бизнес план за бъдещето на електромобилите

Компанията за гуми, която има добър бизнес план за бъдещето на електромобилите

Какво ще представляват гумите с повишена издръжливост?

Oт началото на годината акциите на компанията са паднали с 26%, а пазарната й стойност е около 3 млрд. долара.