Повечето хора все още ясно си спомнят времето на последната глобална финансова криза, разпространила се от САЩ към останалата част на света. Тя е и една от най-мащабните такива в историята, но не и единствената. Ето кои влизат заедно с нея в топ 5 на най-опустошителните финансови и икономически кризи, които човечеството е преживявало досега:

Кредитната криза от 1772 година

Тя води началото си от Лондон и бързо обхваща останалата част от Европа. В средата на 18-ти век Британската империя успява да натрупа огромно богатство чрез своите колонии и износа си. Това кара бизнесът и банките на Острова да станат прекалено оптимистични по отношение на състоянието на икономиката и се стига до експанзия на кредитирането.

Кризата обаче се отприщва на 2 юни 1772 година, когато един от големите банкери в Лондон - Александър Фордис, бяга във Франция, за да се "спаси" от своите дългове. Новината бързо се разпространява и паниката обхваща цяла Англия. Британците започват да теглят спестяванията си от банките и кризата скоро застига Шотландия, Холандия и други страни в Европа.

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Водят ли ни правителства и централни банки към нова дългова криза?

Време е да спрем да генерираме растеж чрез натрупването на огромни задължения

Голямата депресия между 1929 и 1939 година

Много експерти смятат, че началото на най-страшната криза на 20-и век тръгва от срива на "Уолстрийт" през 1929 година, последван от недалновидни решения на американското правителство. Голямата депресия продължава десетилетие, като води до сериозен спад на доходите, рекордна безработица и срив в производството, особено в индустриалните държави.

Как ще се заформи следващата световна финансова криза?

Как ще се заформи следващата световна финансова криза?

Няколко основни риска пред пазарите

Шокът с цените на петрола през 1973 година

Всичко започва с решението на членките на ОПЕК, повечето от които са от Персийския залив, да предприемат мерки срещу политиката на САЩ за износ на оръжие за Израел по време на Четвъртата арабско-израелска война. Тогава членките на организацията блокират износа на петрол за Щатите и техните съюзници. В резултат се появява остър дефицит на суровината на световния пазар и цените скачат рекордно.

Характерното за тази криза е, че едновременно са налице много висока инфлация заради поскъпването на енергийните суровини и икономическа стагнация. Заради това тя е наречена от експертите Ерата на стагфлация.

Новата световна криза е може би на три години разстояние

Новата световна криза е може би на три години разстояние

2018-а обаче може би ще е най-добрата от много време насам

Азиатската криза от 1997 година

Тя води началото си от Тайланд и бързо обхваща Източна Азия, като засяга търговските партньори на региона. Огромният капиталов поток към страните, станали известни като "Азиатските тигри", води до оптимизъм на тези пазари. От своя страна това предизвиква ръст в кредитирането и прекалено голям скок на дълговете на тези икономики.

Кризата започва в средата на 1997 година, като засяга валутните и капиталовите пазари и води до рязък скок в цените на активите в Югоизточна Азия.

Светът натрупа невиждан досега дълг. И това ще направи следващата криза още по-тежка

Светът натрупа невиждан досега дълг. И това ще направи следващата криза още по-тежка

Заемите не могат да бъдат изплатени и с двугодишния брутен вътрешен продукт на всички държави

Финансовата криза от 2007-2008 година

Тя се смята за най-жестоката криза след Голямата депресия, засегнала финансовите пазари в световен мащаб. Началото й тръгва от имотния балон, който се "надува" в Щатите и води до колапса на една от най-големите инвестиционни банки в света - Lehman Brothers.