Министерството на туризма публикува подробни указания за начина, по който ще функционират хотелите и ресторантите след отмяна на извънредното положение в страната. Те са в няколко направления - очертани са мерки за безопасност на служителите и персонала, безопасност на гостите, указания за действие при съмнение за коронавирус. Те са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

В хотелите ще трябва да се спазва дистанцията от 1.5 метра между гостите. В помещенията трябва да има поставени дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите, по-специално в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи на обектите за хранене, басейните и т.н.

Хотелите трябва да разполагат с достатъчно термометри въпреки, че не се препоръчва задължително мерене на температурата на гостите.

Във фоайетата и стаите трябва да има указания към гостите на различни езици. В тях трябва да е посочена информация за това как правилно да се мият ръцете, да се поставят и свалят ръкавиците и маските, а при дозаторите с дезинфектант трябва да има инструкции за правилно използване.

Рецепциите трябва да бъдат оборудвани с дезинфектанти, маски за лице, ръкавици, защитни престилки, кош за отпадъци с капак и т.н.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора

Регистрацията на повече от двама гости на хотела по едно и също време няма да бъде допускана, освен ако не са членове на едно семейство.

Задължително ще е да има и обособено място за сядане на открито, извън фоайето, най-малко на 1.5 метра едно от друго.

Мерки в стаите за гости и камериерските помещения и общите части на хотела:

- Трябва да се извършва най-малко веднъж на час на общи тоалетни, асансьори, рецепция, дръжки на врати, перила.

- След всеки гост се препоръчва почистване на стаята и дезинфекция на всички контактни повърхности.

- Препоръчва се предоставяне на личен комплект санитарни материали в стаите (като комплимент за гостите), включващ по 1 чифт ръкавици за еднократна употреба и по 1 маска на човек.

- Препоръчва се да не се използват сешоарите и да се намали до минимум използването на автомати за напитки.

- В хотелските стаи не се препоръчва използване на климатици, а при възможност - на вентилатори.

- Служителите трябва да информират ръководството или рецепцията при вероятност за гости с прояви на остри респираторни заболявания.

Сърбия губи €250 милиона приходи от туризъм до май заради епидемията

Сърбия губи €250 милиона приходи от туризъм до май заради епидемията

2020-а се очакваше да бъде най-добрата за сектора в страната от 1989-а насам

В заведенията за хранене и развлечения:

- Храненето трябва да се извършва само в откритите части на ресторантите в хотела или заведенията за хранене и развлечения.

- Допуска се хранене на бюфет само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и се предоставя от служител, който е с маска и ръкавици. Не е разрешено самообслужването и пряк контакт на гостите с храната.

- Разполагане на масите на местата на открито с разстояние не по-малко от 1,5 метра между тях и не се допускат повече от 4 гости на маса или на едно семейство.

-В зоните за хранене трябва да се осигури еднопосочен пешеходен поток с разстояния от 1,5 до 2 м. Храненето се препоръчва да бъде на смени, за да се избегне струпване на хора.

-В указанията има специални инструкции за миенето на съдовете - оборудване, температура и препарати.

Заради коронакризата: С колко намаляха посещенията на туристи у нас през март?

Заради коронакризата: С колко намаляха посещенията на туристи у нас през март?

Пътуванията на българи зад граница са се сринали с близо 52%

В зоните за развлечения и спорт:

- Разрешава се използването на басейни, но не и на други прилежащи обекти като съоръжения за СПА и развлечения.

- Всеки гост трябва да дезинфекцира ръцете си преди използване на съоръженията.

- Анимацията се организира само на открито при спазване на дистанция.

Няма да може да се използват закрити зали за занимания: място за игри, детски занимални, игрални зали, вътрешни басейни, дискотеки и други, които предполагат струпване на хора. Провеждането на събития се допуска само на открито при спазване на физическа дистанция между хората.

При съмнение на коронавирусна инфекция на гост в обекта, той се изолира в предварително подготвена стая. Обектът се карантинира и се спазват препоръките на здравните власти.