Сърбия очаква туристическата индустрия да понесе загуби в размер на 250 милиона евро или 275 милиона долара през първите пет месеца на 2020 година в резултат на разпространението на коронавируса. Това коментира търговският министър на западната ни съседка Расим Ляич, цитиран от сайта SeeNews. 

Приходите в чуждестранна валута от туристически услуги ще се свие с между 220 и 250 милиона евро заради епидемията за периода между януари и май месец, се посочва в официална позиция на ресорния министър.

Тези прогнози идват след очакванията през 2020 година Сърбия да отчете най-добрия си туристически сезон от 1989 година насам. През първите два месеца на настоящата година туризмът в страната отчете 21% на годишна база.

"Сега обаче всички резервации до юни месец са отказани", посочва още Ляич. В края на миналата година страната е отчела общо 1,4 милиарда евро приходи от туристически услуги за 2019 година.

Междувременно стана ясно, че румънската икономика може да се свие с 4,7% през 2020 година, а бюджетният дефицит може да нарасне до 7,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) в резултат на епидемията от коронавирус. Това показаха изчисления на Erste Bank.

Според очакванията през второто тримесечие на годината БВП на Румъния може да се срине с 15,2% като през първите три месеца на годината се очаква да отчете спад от 0,5%. Възстановяването ще дойде през третото тримесечие, когато БВП може да скочи с 12,8%.

Икономиката на Румъния може да се свие с 15,2% през второто тримесечие

Икономиката на Румъния може да се свие с 15,2% през второто тримесечие

Бюджетният дефицит на страната може да нарасне до 7,3% от БВП през тази година