Румънската икономика може да се свие с 4,7% през 2020 година, а бюджетният дефицит може да нарасне до 7,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) в резултат на епидемията от коронавирус. Това изчисляват експертите от Erste Bank, цитирани от сайта SeeNews.

"Кризата с COVID-19 вероятно ще доведе до голям, краткосрочен, структурен пробив в икономическите данни. Вероятно ще наблюдаваме двуцифрен тримесечен спад в реалния БВП през второто тримесечие, последван от двуцифрено възстановяване през следващото", смятат анализаторите.

Според очакванията през второто тримесечие на годината БВП на Румъния може да се срине с 15,2% като през първите три месеца на годината се очаква да отчете спад от 0,5%. Възстановяването ще дойде през третото тримесечие, когато БВП може да скочи с 12,8%.

По думите на експертите оздравяването на румънската икономика ще продължи и през 2021 година, когато растежът в северната ни съседка може да достигне 3,9 на сто.

От доклада на Erste Bank става още ясно, че заради рязкото влошаване на перспективите за растеж може да се очаква увеличаване на бюджетния дефицит. "Рисковете са свързани с по-голям бюджетен дефицит. При този сценарий съотношението между дълга и БВП може да се нарасне с 6,1 процентни пункта до 41,5%", добавят специалистите.

Междувременно централната банка на страната намали основната лихва до 2% от 2,5% като част от пакета мерки, предприети за ограничаване на негативния ефект на коронавируса върху домакинствата и бизнеса.