40% от ваксините срещу Covid-19, прилагани в световен мащаб, са отишли ​​при хората в 27 богати страни. Останали се получили едва 1,6% от ваксините, прилагани досега, според анализ на данни, събрани от Bloomberg Vaccine Tracker.

С други думи, страните с най-високи доходи ваксинират 25 пъти по-бързо от тези с най-ниски доходи.

Базата данни на Bloomberg за ваксинации Covid-19 проследява повече от 726 милиона дози, прилагани в 154 страни.

В САЩ например са отишли 24% от ваксините в света, докато в Пакистан има 0,1% от ваксините. Това показва усилията на богатите страни за предварително закупуване на милиарди дози ваксини, достатъчни да покрият популацията на страната.

САЩ са на път да осигурят с ваксини 75% от своите жители през следващите три месеца. Междувременно почти половината от страните все още не са достигнали ваксинация на 1% от населението си.

Няма механизъм, който да гарантира равно разпределение на ваксините по света. Ако всички ваксиниса разпределени на база население, то САЩ са получили почти 6 пъти повече. Но начело на списъка са Обединените арабски емирства и Израел със съответно 9 и 12  пъти техния дял на база население.

В Африка ваксинацията е с най-бавен темп. От 54 държави само три са имунизирали повече от 1% от населението си. Над 20 страни не са започнали.