Британските производители са "заседнали" в незавършени стоки на стойност почти $29 милиарда, които не могат да бъдат продадени. Причината е постоянният недостиг на доставки, показа проучване на Barclays, цитирано от Bloomberg.

Според него 72% от 631 компании във Великобритания са изправени пред липса на компоненти и материали. Най-много продукти, оставени на пауза са от категорията стоманата и други метални продукти, следвани от храни и напитки, пластмаси и електроника, показа проучването.

Причините за напрежението във веригите са пандемията, Брекзит, блокирането в Китай, войната в Украйна и слабия паунд. Като се има предвид изоставането във фабриките, британските домакинства, които вече страдат от инфлация, може да се сблъскат с още по-голям натиск върху разходите за живот.

"Ако проблемите с веригата за доставки продължават, това може да засегне крайните купувачи", се казва в проучването.

Почти 60% от анкетираните казват, че все още са изправени пред предизвикателства по веригата на доставки, а по-високите разходи за енергия, суровини и транспорт увеличават трудностите, показва проучването.

Две трети очакват са по-оптимистични за следващите шест месеца, докато 30% предвиждат малка промяна, показва проучването.

Има недостиг на работна ръка, докато производителите искат да запълнят над 250 000 работни места, което представлява 14% от работната сила.