Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение за строителство на нов мост над река Дунав, който да свързва Русе и Гюргево. Това съобщи днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол. В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа, каза вицепремиерът.

Новият мост над река Дунав при Русе, ще облекчи значително интензивното движение на леки и тежкотоварни автомобили по транспортния коридор. Освен това, мостът ще бъде и "начална точка" на магистралата "Русе - Велико Търново".

"С подписване на междуправителственото споразумение за изграждане на мост между Русе и Гюргево, ще се даде "зелена светлина" и за този инфраструктурен проект, който е част от стратегическия транспортен коридор от румънската столица през България до Александруполис в Гърция", отбеляза министър Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става само въз основа на сключени междудържавни споразумения. Затова процедурите по извършване на предпроектните проучвания ще бъдат стартирани след подписване на споразумението.

Източниците на финансиране на строителството на моста Русе - Гюргево ще бъдат установени в рамките проучванията. "Строителството на новия мост може да бъде финансирано както от държавния бюджет, така и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските програми също стои като възможност за финансиране, както и инструмента Connecting Europe, по който да получим допълнително финансиране", коментира Караджов.

Регионалният министър: Няма как да се построят 4 моста над Дунав през мандата на правителството

Регионалният министър: Няма как да се построят 4 моста над Дунав през мандата на правителството

Автомагистрала "Хемус", не е невъзможно да бъде построена до 2024 година, смята Гроздан Караджов