Половин година след като т.нар. "първа фаза" на търговското споразумение между САЩ и Китай беше договорена, вече има реални данни за стокообмена между двете страни. И въпреки че целта на договора беше да компенсира щетите, нанесени от търговската война между двете, това, изглежда, не се случва.

Сред договореностите, постигнати между двете страни, беше изискването Китай да увеличи вноса си на американски стоки с "поне" 200 млрд. долара през тази и следващата година спрямо импорта си през 2017 г. Това прави покупки на стойност 142,7 млрд. долара през тази година, ако от китайската страна са искали да постигнат изискванията на договора, ако се използват американските данни за износа, или 172,7 млрд. долара, ако се използват китайските данни за внос (тъй като двете статистики се разминават).

Началото на нова ера: Китай започва да затваря икономиката си

Началото на нова ера: Китай започва да затваря икономиката си

Пекин иска да намали зависимостта си от останалата част от света. И вече ще зависи повече от вътрешния си пазар

Изначално не звучеше много реалистично да се постигне подобен стокообмен към втората най-голяма икономика на света, но сега е ясно, че това е така. Всъщност за първите шест месеца на годината вносът на американски стоки в Китай възлиза на 33,1 млрд. долара според щатските данни или на 40,2 млрд. долара, според китайските.

Това е едва 25% от необходимата стойност, която той би трябвало да има през първото полугодие, за да се постигне годишната цел. Най-слабо е представянето при енергийните продукти. Китай трябваше да внесе такива на стойност 25 млрд. долара в рамките на годината, а до момента импортът ѝ е в размер на около 3 млрд. долара.

Китай включва бъдещето на TikTok и WeChat в търговските преговори със САЩ

Китай включва бъдещето на TikTok и WeChat в търговските преговори със САЩ

Въпросът може да бъде поставен още тази седмица

По отношение на произведените стоки, целта беше от 82 млрд. долара, като към момента са внесени стоки за 24 млрд. долара, а при земеделските таргетът за 2020 г. е от 34 млрд. долара, а вносът е на около 7 млрд. долара.

Въпреки слабото представяне, преди два дни данните бяха определени от икономическия съветник на Доналд Тръмп - Лари Кудлоу като "много добри числа". Според него въпреки че Китай не отговаря на зададените цели, първата фаза на търговското споразумение ще продължи да бъде в сила.