В продължение на десетилетия китайските лидери приемаха с отворени обятия чуждестранните инвестиции и износа като начин за разгръщане на мощта на икономиката. Сега, когато светът е в рецесия, а напрежението между Пекин и Вашингтон се повишава, президентът Си Дзинпин подготвя нов план, с който да засили фокуса върху местната икономиката, пише The Wall Street Journal.

Новата партийна линия става все по-спешна, след като китайските компании, включително Huawei и Bytedance, се изправят пред пречки на чуждестранните пазари.

В редица речи пред старши представители на правителството от май месец насам Си подчертава важността на стратегията, която приоритизира вътрешното потребление, пазари и компании като основен двигател на растежа на Поднебесната империя. Инвестициите и технологиите от чужбина, макар все още желание, ще играят второстепенна роля.

Все още няма много детайли за концепцията, а идеята за овластяването на китайските потребители се върти от доста време. Повече подробности се очакват през октомври на партийната сбирка на Комунистическата партия.

Новата партийна линия ще доведе до промени в политиката на централните банкери, политиците на централно ниво и местните лидери. Целта е Китай да стане по-малко зависима от чуждестранни фирми, технологии и пазари, макар че постигането ѝ няма да е лесно - особено в момент, в който предприемачите внимават с инвестициите, а домакинствата намаляват разходите.

Зад промяната в посоката се крие реализацията, че трудните отношения на Пекин с останалата част от света няма да се подобрят скоро. Търговската война на Тръмп пък вече накара Китай да налее ресурси в развойна дейност, университети и компании, които да намаляват зависимостта на страната от чуждестранни технологии.

И макар че това помага на Поднебесната империя, засега усилията са недостатъчни. Новата линия ще накара китайските потребители да купуват повече китайски продукти, които в момента страната изнася, макар че нивата на доходите там остават по-ниски от тези в по-развития свят.

Мисията става по-важна заради натиска от Вашингтон и загубата на някои чуждестранни пазари заради забрани. В същото време пандемията накара редица държави и компании да преосмислят зависимостта си от китайските доставчици, като все повече производители се местят в чужбина. Изследване на UBS от март сред японски, корейски и тайвански компании, които произвеждат в Китай и продават в останалата част от света, сочи, че 85% вече обмислят или са преместили част от капацитета си.

Посоката показва още, че китайското правителство не е оптимистично за международните отношения в средносрочен план, според Zhang Ming, старши икономист в Chinese Academy of Social Sciences, правителствен тинк-танк.

Политиките ще накарат чуждестранните компании, които вече са изправени пред ограничения за достъп до пазара и натиск да споделят технологии, още по-нежелани.

Една от първите стъпки е на финансовите пазари. Регулаторите са получили инструкции да променят пазарите, за да ги направят по-благоприятен източник на финансиране за китайските компании, особено за технологичните.

Китай намалява зависимостта си от останалата част от света и по други начини. Износът допринася за 18% от БВП миналата година, при над една трета десетилетие по-рано. Отчасти, това се дължи и на повишаването на жизнения стандарт.

Именно това е и важна стъпка в плана: Китай трябва да повиши доходите, да подкрепи частния бизнес и да предприеме други структурни промени. Остава неясно докъде ще стигне подкрепата за частния сектор, след като целта на Пекин е да разширява държавния - основа на властта на комунистите.

Най-важният приоритет пред Поднебесната империя днес е съживяване на растежа след унищожаването му от пандемията, като Пекин започна да налива средства в инфраструктурни проекти.