Преговарящите лица по търговските въпроси от САЩ и Китай ще обсъдят през следващите дни имплементирането на първата фаза от търговската сделка. Очаква се обаче представители от китайска страна да поставят на масата за преговори нашумелите проблеми с китайските платформи TikTok и WeChat, съобщават Bloomberg и Reuters.

Купуването на селскостопански продукти и валутният курс долар-юан също ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в хода на виртуалната среща. Преговорите могат да се осъществят още през тази седмица, въпреки че дата не е финализирана.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед американските компании да спрат да правят бизнес със китайските собственици на приложението за съобщения WeChat и социалната мрежа за споделяне на видео TikTok, съответно Tencent и ByteDance.

Докладът идва ден, след като икономическият съветник от Белия дом Лари Кудлоу заяви, че търговското споразумение между САЩ и Китай е във "фина" форма, въпреки неотдавнашното напрежение между двете страни по отношение на Хонконг, действията около овладяването на огнищата на новия коронавирус, сигурността на данните, търговските тарифи и други.

И Франция ще разследва TikTok

И Франция ще разследва TikTok

Обект на разследването е политиката за поверителност на известното приложение