Френският надзирател за поверителност започна разследване срещу социалната мрежа TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, съобщи Bloomberg.

По данни на говорител на френския регулатор CNIL органът разглежда редица проблеми, свързани с поверителността на приложението, включително как компанията комуникира със своите потребители и как осигурява безопасността на децата, използващи социалната мрежа. Ходът идва като част от разследване на намеренията на TikTok да създаде своя централа на територията на ЕС.

През месец юни ръководителите на ЕС за защита на данните заявиха, че ще координират потенциалните разследвания на китайската компания, като създадат работна група за по-добро разбиране на "обработката и практиките на TikTok в целия ЕС".

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

С изпълнителна заповед Тръмп забранява TikTok и WeChat след 45 дни

Това свали акциите на Tencent и други китайски компании с около 4%

Работната група на ЕС също така вероятно ще вземе окончателното решение за плановете на компанията да създаде база в Ирландия. А това може да означава, че бъдещите проучвания по въпроса ще бъдат ръководени от ирландския орган за защита на данните, който вече е водещият регулатор по поверителността на технологичните гиганти, включително Google, Facebook и Twitter.

Към момента от платформата не са коментирали въпроса пред медиите.

CNIL посочва, че за да създаде TikTok централа в Ирландия, трябва да докаже, че намеренията отговарят на необходимите условия, съгласно регулациите за защита на данните на ЕС.

TikTok обяви миналата седмица, че ще създаде първия си център за данни в Ирландия с инвестиция от 420 милиона евро (500 милиона долара).

Холандската комисия за защита на данните заяви през месец май, че разглежда политиките на TikTok за защита на данните на децата, а през юни датският регулатор също обяви, че ще започне разследване. Великобритания също проучва известното приложение от миналата година.

Всичко това изправя социалната мрежа пред невиждан досега натиск, предвид ситуацията в САЩ. Президентът на страната Доналд Тръмп издаде в четвъртък изпълнителна заповед на американските фирми да спрат да правят бизнес с популярните китайски приложения TikTok и WeChat, съответно собственост на ByteDance и Tencent.

Това става, след като държавният секретар Майк Помпео заяви по-рано през седмицата, че призовава американските магазини за приложения - които са доминирани от Apple и Google - да премахнат "ненадеждните" китайски приложения.

"С компаниите майки, базирани в Китай, приложения като TikTok, WeChat и други представляват значителни заплахи за личните данни на американските граждани, да не говорим за инструменти за китайско съдържание и цензура", каза Помпео в брифинг миналата сряда.

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Напрежението между Вашингтон и Пекин не засяга само технологичния сектор

Към момента Microsoft води преговори за придобиване на операциите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тръмп каза, че ще подкрепи усилията на Microsoft да купи TikTok в САЩ, ако правителството на страната получи "значителна част" от постъпленията. Въпреки това той заяви, че ще забрани популярното приложение на 15 септември, ако дотогава няма финализирана сделка. Microsoft коментира в неделя, че има за цел да приключи преговорите за сделка до средата на септември.

По-късно стана ясно, че социалната мрежа Twitter също гледа към TikTok. Анализаторите обаче се съмняват, че компанията може да събере необходимия капитал за придобиването на операциите на платформата в САЩ. Друг е въпросът, че няма време за такава мащабна сделка.

Забраната на TikTok в САЩ не е прецедент в историята

Забраната на TikTok в САЩ не е прецедент в историята

Китай е лидер в заявките за премахване на приложения от магазините

Иначе ByteDance отхвърли твърденията, че се контролира от китайското правителство, както и че данните на потребителите са изложени на риск.

Разследването в ЕС обаче е независимо, предвид това, че блокът има някои от най-строгите закони за защита на данните в света. Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) дава на властите на ЕС правомощията да глобят компании до 4% от годишните продажби в световен мащаб за най-сериозните нарушения.

И Twitter има интерес към операциите на TikTok в САЩ

И Twitter има интерес към операциите на TikTok в САЩ

Но дали компанията може да събере достатъчно средства за подобна сделка?