Европа мина през зимния сезон рекордни нива на природен газ в хранилищата. Това дава сигурност за следващата зима.

В края на март, когато приключва типичния зимен сезон, запасите за природен газ в Европа остават на нива от 58,7%, показват данните на Gas Infrastructure Europe, което е нов рекорд.

Предишният рекорд беше поставен миналата зима, когато Европа приключи с около 56% запълнени газохранилища за природен газ.

 Най-големият терминал за втечнен природен газ в Европа подписа 10-годишна сделка за доставка на LNG от Алжир

Най-големият LNG терминал в Европа подписа 10-годишна сделка за доставки от Алжир

Това е първото споразумение за подобен капацитет за внос, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно

Континентът ще започне процеса на презареждане на своите складове, като някои анализатори предполагат, че Европа може да си позволи и дори да трябва да намали вноса на втечнен природен газ това лято, за да не запълни хранилището си твърде рано, пише Oilroce.

Фактите оборват някои мнения, че енергийната криза в Европа отпреди няколко години ще продължи да се превръща в поредица от недостиг на продукти след един зле планиран, продължителен зимен сезон - страх, който се увеличи, когато Русия намали доставките на природен газ износа за Европа и западните санкции.

В момента обаче, според Наташа Филдинг, която е ръководител на европейското ценообразуване на газа в Argus Media, проблемът е, че има твърде много газ, вместо в недостатъчно.

"На Европа може да и се наложи да купува по-малко LNG това лято, за да балансира по-слабото търсене и да забави темпото на изграждане на газохранилища, като по този начин избегне ранното запълване", заяви Филдинг, след като посочи, че Европа може да достигне 90% пълни газохранилища до началото на август, ако продължи за запълване със същите темпове като миналата година.

Германия подписа 15-годишно споразумение за доставка на LNG с Абу Даби

Германия подписа 15-годишно споразумение за доставка на LNG с Абу Даби

Германската държавна компания Sefe подписа сделката с националната петролна компания на Абу Даби ADNOC

Цената на природния газ в Европа остава с около 20% по-висока, в сравнение с предишния месец.