Финландия се сблъска с необичаен проблем тази седмица: производството на чиста енергия беше толкова изобилно, че изпрати цените на енергията до нулеви нива.

Голяма част от европейския континент беше изправена пред енергийна криза, но скандинавската страна заяви, че спот цените й на енергията са паднали под нулата в сряда.

Главният изпълнителен директор на финландския мрежов оператор Fingrid Юка Руусунен заяви, че средната цена на енергията за деня е била "малко" под нулата. Това не означава, че на финландците им се плаща, за да консумират ток, често надценката е голяма.

Спадът на цените беше предизвикан от неочаквано пренасищане с възобновяема енергия и това, че хората намалиха потреблението на енергия заради кризата, причинена от руската инвазия в Украйна, пише Business Insider.

Тази ситуация е голям напредък за страна, която само преди няколко месеца предупреждаваше да се внимава с потреблението на енергия.

"Миналата зима се чудехме от къде ще набави необходимата електроенергия, а сега мислим как да ограничим производството. Стигнахме от една крайност в друга", коментира Руусунен пред телевизия Yle.

Страната беше изправена пред енергийна криза, след като забрани вноса на енергия от съседката си Русия. През април обаче беше пуснат нов ядрен реактор, който осигури значителен поток от енергия за населението на Финландия, което е около 5,5 милиона души.

Първият нов ядрен реактор, открит в Европа от повече от 15 години Olkiluoto 3, намали цената на електроенергията във Финландия със 75%, от 245,98 евро за мегаватчас през декември до 60,55 евро за мегаватчас през април, според The ​​National.

Цените на тока във Финландия паднаха с над 75% след старта на една от най-големите ядрени централи в света

Цените на тока в тази европейска страна паднаха с над 75% след старта на една от най-големите ядрени централи в света

Финландия има най-високото потребление на електроенергия на глава от населението в Европейския съюз

Страната иска да стане въглеродно неутрална до 2035 г. Финландия иска вятърът да стане неин основен източник на енергия до 2027 г.

Сега Финландия се справя с проблема на лошото енергоснабдяване: енергийните оператори може вече да не са в състояние да работят нормално, ако електроенергията струва по-малко от разходите за нейното производство.