Гръцкият бизнес е напът да загуби €35 млрд. приходи през 2020 г., предава местното издание Kathimerini. Данните от първото полугодие сочат 15% спад в оборота, което представлява спад от €22 млрд. спрямо същия период на миналата година. И изглежда, че третото тримесечие няма да е по-добро.

През 2019 г. общият оборот на бизнеса в южната ни съседка достига €80 млрд. Баровете, кафетата, ресторантите, настаняването, авиолиниите и пътническият превоз отговарят за около €8,2 млрд. През тази година се очаква тези бизнеси да отчетат с 30% по-нисък оборот. Ефектът върху останалите сектори ще донесе, по консервативни оценки, спад от приходите през третото тримесечие от €10 млрд.

Междувременно прогнозите на правителството в Атина за растежа на икономиката се влошават. През април оптимистичния сценарий бе за 4,7% спад, а песимистичният - 7,9%. Днес оптимистичен сценарий не съществува, а кабинетът се надява да бъде постигнат песимистичният. В същото време ОИСР прогнозира 8% спад, ако няма втора вълна, и 9,8%, ако има такава.

За да подпомогне икономиката, правителството замрази до края на март 2021 г. социалните и данъчни плащания за физически и юридически лица, пострадали от пандемията и кризата.

За Гърция това е катастрофа

За Гърция това е катастрофа

Плажовете и заведенията са празни, туризмът отчита рекордни загуби. Последиците от пандемията може да се окажат по-страшни дори от финансовата криза