Едва шест на десет хотела в Гърция са били отворени през най-натоварените месеци на летния сезон тази година - юли, август и септември. А тяхната заетост е била средно едва 30%, показва проучване на Гръцката камара на хотелиерите, цитирано от Kathimerini.

Най-голяма заетост на местата за настаняване в южната ни съседка е имало през втората седмица на август - близо 50 на сто.

През 2019 година общо 9971 хотела са посрещали гости в страната. Около 84% от тях са възнамерявали да заработят през юни след постепенното отваряне на икономиката, но само 67% от тях са кандидатствали за получаването на здравен сертификат, който беше необходим, за да посрещат гости.

В крайна сметка според изчисленията на камарата само 60% от тези хотели или около 6000 броя са имали посетители.

Според изчисленията на президента на организацията Александрос Василикос, ако в сметката бъдат включени и останалите затворени места за настаняване, заетостта на всички тях за това лято е едва 23,1%. По неговите думи средната цена за нощувка за същия период е била 86 евро на стая.

От камарата очакват нови трудности през следващите месеци. Експертите акцентират върху това, че 717 хотела, които традиционно работят целогодишно и са били активни през лятото, планират да затворят вратите си до края на годината