Бразилия произвежда четири пети от световния износ на портокалов сок, половината от износа на захар, една трета от износа на кафе и една трета от соята и царевицата. Тази година обаче екстремният климат опустоши голяма част от реколтата.

Цената на сорта кафе арабика се покачи с 30% в края на юли, портокаловият сок скочи с 20% за три седмици, а захарта достигна четиригодишен връх, пише Bloomberg.

"Намираме се в порочен кръг ", казва метеорологът от Бразилския център за наблюдение и предупреждение за природни бедствия Марсело Селучи. Според негови изчисления Бразилия не е имала нормален дъждовен сезон от 2010 г. "Беше много особена година", казва той. "Имаше сериозни наводнения в Германия и Китай, а в Бразилия има много сериозен проблем със сушата."

Според скорошно проучване, публикувано в Journal of Environmental Economics and Management, проблемите с климата ще доведат до 10% спад в добивите на културите през следващите три десетилетия. Това е периодът, в който се очаква глобалното население да нарасне повече от един пета.

Сериозните проблеми в Бразилия, дават представа за това какво ни чака в бъдеще. Тази година загубите на кафе са огромни. Цените също се покачиха.

Бразилия прогнозира, че реколтата от кафе ще се свие с повече от 25% тази година. Грубо казано износа на кафето е 80% от икономиката на страната. Кафените плантации са буквално навсякъде.

Много от от фермерите губят всичко, когато студът настъпи. Това се случва в рамките на само 24 часа. Фермерите се оплакват, че само за ден цялата им реколта е безвъзвратно загубена.

"Климатът е твърде суров, за да има добра реколта. Влажността на почвата е спаднала до едва 20%", казва Адемар Перейра, ръководител на местната асоциация на производителите на кафе.

ООН прогнозира, че тази тенденция ще се влоши през следващите години, а по-дългите сезони на суша ще обхванат централна Бразилия до Амазонка.