Турция може да извлече полза от световната здравна криза, като използва конкурентоспособността на лирата в центъра на нова стратегия за пренасочване на икономиката към по-експортно ориентирана. Така финансовият министър на южната ни съседка Берат Албайрак обяснява в интервю плановете на Анкара не само да излезе от затруднената ситуация в резултат на пандемията, но и да я използва като предимство.

По неговите думи Турция ще успее да се върне към икономически растеж през 2021 година. Междувременно лирата, която изгуби 20% от стойността си спрямо долара през тази година, може да помогне на страната да реши дългогодишния проблем с икономическите дисбаланси.

Турция: невиждан икономически срив

Турция: невиждан икономически срив

Турската икономика отбеляза рекорден срив, какъвто не е имало от 1998 насам

"Основната цел на нашата програма е да постигнем баланс по текущата сметка в средносрочен план и да ограничим зависимостта си от чуждестранни капитали", посочва Берат Албайрак в отговор на въпроси, изпратени от Bloomberg.

"Ще постигнем това с увеличаване на износа ни и на приходите от туризъм, стимулиране на местното производство на стоки и услуги, които традиционно внасяме, увеличаване на спестяванията и насочване на по-голямата част от ресурсите ни към производството", казва още министърът.

Визията за стимулиране на турската икономика на Берат Албайрак съвпада с амбициите на президента Реджеп Ердоган за приоритизиране на местното производство за сметка на вноса през следващите година. Част от тези планове е разработването на собствена марка автомобили, както и производството на всички строителни материали вътре в страната.

Турция: невиждан икономически срив

Турция: невиждан икономически срив

Турската икономика отбеляза рекорден срив, какъвто не е имало от 1998 насам

През миналия месец финансовият министър коментира, че турската икономика ще се представи по-добре от значителен брой от останалите страни през тази година. По неговите думи брутният вътрешен продукт през 2020 година може да отчете спад от 2% или ръст до 1%. Преди коронакризата властите в Анкара обявиха цел да постигнат растеж от 5% за периода 2020-2022 година.

"Растежът ни ще бъде значително над 5% през 2021 година, ако няма нова голяма вълна от заразени", смята министърът. "Още добри новини ще се появят скоро", заяви той след откриването на мащабния залеж на природен газ в Черно море.

След S-400: Турция намекна, че е готова да купи още руски оръжия

След S-400: Турция намекна, че е готова да купи още руски оръжия

Външният министър на страната обяви, че ако западните партньори не могат да ѝ доставят такива, тя отново ще се обърне към Русия