Турция щеше да се изправи пред стагнация и катастрофалните последствия от нея ако не беше приложила новия си икономически модел. Това коментира финансовият министърът на страната Нуреддин Набати, цитиран от Daily Sabah. По думите му единственият сериозен проблем на турската държава остава високата инфлация.

Съгласно икономическата програма, наречена Türkiye Economy Model, правителството дава приоритет на ниските лихвени проценти, за да стимулира износа, производството и инвестициите. Тази политика има за цел да намали инфлацията и да обърне хроничните дефицити по текущата сметка на страната към излишък. Моделът контрастира рязко с европейския и американския, които вдигат лихвените проценти. Той е критикуван от редица икономисти, които смятат, че по този начин страната затъва още повече.

Колко ще струва на Турция грандиозният проект за плавателния канал "Истанбул"

Колко ще струва на Турция грандиозният проект за плавателния канал "Истанбул"

Сумата "набъбна" с още $5 милиарда

"Ако обаче не бяхме въвели новия икономически модел, най-вероятно щяхме да се сблъскаме със стагнация и многото проблеми, които идват с нея. Плюс проблемът с инфлацията днес", каза Небати по време на на срещата на върха, свързана с икономическата трансформация, която се проведе в Истанбул.

Небати подчерта, че основната цел на турския модел, поддържан от президента Реджеп Тайип Ердоган, е да се даде възможност на икономиката да влезе в път на устойчив растеж и да се избегне така нареченият "капан на средните доходи", при който икономиките стагнират, без доходите на хората да достигнат нивата на напредналите нации.

В съответствие с модела централната банка на Турция намали лихвения си процент с 200 базисни пункта до 12% през последните два месеца, изненадвайки пазарите, след като инфлацията скочи до нов 24-годишен връх през август.

Банката започна цикъл на намаляване на лихвените проценти преди повече от година, като понижи лихвата си за едноседмична репо сделка с 500 базисни пункта до 14%, където я остави стабилна през първите седем месеца на тази година.

Европейци масово се канят да изкарат зимата в Турция

Европейци масово се канят да изкарат "скъпата" зима в тази наша съседска държава

Причината е рязкият скок на цените на електроенергията и газа

Годишната инфлация надхвърли 80% миналия месец, движена главно от растящите цени на храните и енергията, които рязко скочиха след нахлуването на Русия в Украйна. И все пак увеличението се оказа по-малко в сравнение с предишните месеци, сигнализирайки, че ценовият натиск може да се забави.

Страната си е поставила за цел да приоритизира местното производство, да засили държавната подкрепа към стратегическите сектори и да увеличи износа.

Учудващо за мнозина, турската икономика се разшири с по-добри от очакваните 7,6% на годишна база през второто тримесечие на годината, благодарение на силното вътрешно търсене и износ. Този темп я направи втората най-бързо развиваща се икономика в Г-20.

На фона на инфлацията централната банка на Турция  намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

На фона на инфлацията централната банка на Турция намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта

Икономисти очакваха основният лихвен процент да остане стабилен до края на годината