Строителството на плавателния канал "Истанбул" ще струва на Турция с 5 милиарда долара повече от предварително планираната сума, заяви министърът на транспорта на страната Адил Караисмаилоглу, цитиран от Sabah, пише Лента.ру.

Според новите изчисления, цената на грандиозния проект ще достигне 20 милиарда долара.

"Един от най-важните проекти в света рано или късно ще бъде реализиран. Това е необходимост", тварди турският министър. По думите му, реализацията на проекта ще доведе до значително намаляване на натоварването на трафика през протока Босфора.

Плавателният канал "Истанбул", след като бъде построен, ще даде възможност за преминаване от Мраморно море към Черно море на до 85 хиляди кораба годишно. По-рано беше съобщено, че строителството на съоръжението е планирано да приключи през 2023 година.

Предвижда се регламентът на Конвенцията от Монтрьо, да не се рапростира на корабоплаването през канала "Истанбул". Въпросната Конвенция, обобщено казано, предвижда ограничения върху тонажа на военните кораби, които могат да преминават през проливи през мирно време.

Проектът на Ердоган, който надминава всичко досега

Проектът на Ердоган, който надминава всичко досега

Турският президент Ердоган има нов мегапроект - ще строи втори Босфор. Каналът "Истанбул" е просто мечта за инвеститорите, но за много от жителите на 16-милионния град той може да се превърне в истински кошмар