Днес новоизбраният държавен глава на Съединените американски щати Джо Байдън ще встъпи в длъжност. Смяната на властта в страната ще донесе със себе си редица промени както за икономиката, така и за финансовите пазари. Ето кои са най-важните от тях:

Икономиката

Спасителният план в размер на 1.9 трилиона долара, който Джо Байдън предложи, може да увеличи номиналния растеж на икономиката до 11.4% в сравнение с предходната година до края на 2021 г., според Дейвид Кели от J.P. Morgan. Главният стратег на банката заяви във вторник, че планът може да намали и безработицата до под 5% до края на годината. J.P. Morgan изчисляват, че без него номиналният БВП на САЩ ще нарасне с 6.4%.

Стимулиращият пакет ще включва около 1 400 щатски долара директни плащания, 400 щатски долара седмични федерални обезщетения за безработица и финансиране за подкрепа на отварянето и ваксинациите на училищата, наред с други усилия. Байдън каза, че иска да прокара плана през Конгреса възможно най-бързо.

Използвайки симулация на плана, при който през 2021 г. се изразходват 1.2 трилиона долара, Кели изчислява, че това може да стимулира номиналния растеж на БВП до 11.4% в сравнение с предходната година до края на 2021 г. Повечето от това ще дойде под формата на по-силен растеж на реалния БВП.

Експертът прогнозира още, че планът може да намали равнището на безработица до под 5% до края на 2021 година.

"Удължените, разширените и засилените обезщетения за безработица до септември трябва значително да намалят бедността, докато пандемията отмине. Важно е обаче, че добавка от 400 долара седмично, за разлика от добавката от 600 в Закона за ГРИЖИТЕ, ще даде финансови стимули на повечето съкратени работници да се върнат на работа, когато е възможно."

Новите стимули от 1400 долара на човек биха подпомогнали потреблението през следващите няколко месеца и биха могли да доведат до бум на разходите през четвъртото тримесечие на 2021 г., когато семействата харчат за услуги, които са затворени в момента, смята още Кели.

Допълнителните разходи за ваксинации могат да ускорят края на пандемията и да стимулират икономиката.

За щатския долар

Новото правителство на САЩ обещава големи фискални разходи. Това са фактори, които могат да доведат до спад на долара.След трудна 2020-та година индексът на щатския долар (DXY) се повиши през 2021 г. и се установил малко над 90 пункта, тъй като в САЩ се очаква бързо икономическо възстановяване.С новоизбрания президент Джо Байдън и идващия министър на финансите Джанет Йелън - и с демократите, контролиращи и двете камари на Конгреса - доларът се сблъсква с два противоположни фактора: добавено предлагане, което намалява стойността му, и подкрепа за възстановяването, което го повишава.

На 19-ти декември Йелън подчерта значението на фискалните стимули за икономиката и индексът на щатския долар спадна с 0.3%, което може да означава, че инвеститорите гледат на добавеното предлагане на долари като негативно надвишаващо укрепващата икономическа перспектива на САЩ.

Индексът на щатския долар скочи през първите дни на пандемията, но завърши 2020-та година по-ниско.

Уолстрийт също така очаква Йелън да наблегне на по-силен долар като приоритет, въпреки че "действията са по-важни от думите и действията за масивен фискален стимул трябва да са по-важни от коментарите на Йелън", според Дан Ой, ръководител на разпределението в Fort Pitt Capital Group, цитиран от финансовото издание Barron's.

"Всъщност мисля, че доларът е на кръстопът", каза Линдзи Бел, главен инвестиционен стратег в Ally Invest, пред Barron"s. "Заседнал е на тези технически нива." Доларовият индекс намери подкрепа близо до ниво от 90 пункта.Други обаче, очакват повече слабост за "зелените пари". Доларът може да задържи позициите си спрямо еврото и другите развити икономики, но цикличният подем в развиващите се пазарни икономики може да задъни долара спрямо тези валути.

Освен това се очаква Федералният резерв да продължи да налива пари на пазарите на облигации, поддържайки ниските лихвени проценти. Някои започнаха да очакват намаляване на размера на тези програми.

"Макар че Фед може би в крайна сметка ще ги запази, това остава събитие в далечния хоризонт", пише Марк Хефеле, главен инвестиционен директор по управление на глобалното богатство в UBS в бележка, в която той каза, че очаква повече доларова слабост.

Агресивният Фед означава, че лихвените проценти имат естествена граница. Това ограничава ширината на разликата между доходността на американските облигации и чуждестранните, ограничавайки привлекателността на долара.

За фондовите пазари

Що се отнася до акциите, измерени в долари, слабостта на щатската валута позволява други фактори като печалби и лихвени проценти да имат по-голямо влияние върху оценките на собствения капитал. Ако индексът на щатския долар се понижи, инвеститорите ще се изнервят от икономическия растеж у дома и ще благоприятстват международните акции.

Повишаването на долара може да означава глобално преминаване към безопасни активи, което може да бъде отрицателно за всички акции.

По отношение на фондовите пазари, Кели смята, че инвестиционните последици от спасителния план на Байдън и по-бързият икономически растеж може да стимулира цикличните акции и особено финансовите акции спрямо защитните такива. Но това може да доведе до спад на ефективността на активите по пътя.

"При сегашните оценки на много високи нива 2021 г. вече изглеждаше трудна година за финансовите активи", каза Кели. "В крайна сметка, спасителният план на Байдън, ако бъде изпълнен, може да допринесе за тези предизвикателства."

Байдън също призова за повече разходи чрез "план за възстановяване", който той каза, че ще очертае в обръщението си към съвместна сесия на Конгреса през февруари.

Но инвеститорите обмислят и общата картина. В този смисъл стимулът в крайна сметка може да създаде повече проблеми, отколкото политиците осъзнават. Определено създава победители и губещи на фондовия пазар и икономиката и потенциалната вреда може да засегне почти всички - но особено по-неблагополучните.

За да разберете какво се случва, трябва всички да са наясно колко абсолютно масивни са програмите за стимулиране. Засега американците получават стимул от 4,8 трилиона долара, включително това, което Байдън току-що обяви. Плюс това, огромен паричен стимул под формата на количествено облекчаване от 80% увеличение в баланса на Федералния резерв.

Това изглежда много като прекалено много, в сравнение с размера на стимула, необходим в този момент за възстановявания от минали рецесии, посочва Джим Полсен, пазарен стратег на Leuthold Group.

Помислете за тези числа. В подобни моменти, излизащи от трите големи рецесии от началото на 80-те години, съотношението на федералния дефицит към БВП е бил само от 2.7%-4,5%. Сега е огромен и възлиза на 15%.

Излизайки от последните три сривове, нарастването на паричното предлагане беше между 1.3%-9.5%, а сега е огромните 25%. Пазарът на облигации предлага и безпрецедентен стимул под формата на евтини пари. В исторически план, излизайки от спадове, 10-годишните лихви по облигациите на Министерството на финансите са били между 2.5% -7.2%. Сега те са 1.1%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи