Инфлацията е навсякъде в новините през последните няколко години. Дори и да не ви е писнало да слушате или да четете за това, най-вероятно ви е писнало от по-високите цени в хранителния магазин и по бензиностанциите. През март 2024 г. месечната инфлация в България е 0.2%, а годишната инфлация за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3.0%, показват данни на НСИ.

И макар това да е сериозно забавяне, спрямо инфлацията от миналата година, когато виждахме нива от над 10%, ръстът на потребителските цени продължава да е сериозен проблем за българите.

Инфлацията не само може да повлияе отрицателно на икономиката като цяло, но също така може да затрудни спестяването на средния потребител. Нека да разгледаме по-отблизо как инфлацията влияе върху спестяванията и какво можете да направите, за да се преборите с нея.

Какво е инфлация?

Инфлацията измерва увеличението на цените на стоките и услугите за определен период от време - обикновено година. Ако инфлацията е висока, това означава, че цените на стоките и услугите растат бързо. Ако инфлацията е ниска, цените растат бавно.

Инфлацията се измерва чрез разделяне на промяната в цената на продукт или услуга (или група от продукти или услуги) на началната цена и след това това число се умножи по 100. Ето формулата:

Ниво на инфлация = ((B-A)/A) x 100

Например, кажете, че искате да знаете процента на инфлация на кутия яйца през последната година. Ако яйцата сега струват 4 лева, а преди година те са стрували примерно 3,50 лева, можете да изчислите процента на инфлация със следното уравнение:

(4 - 3,50) / 3,50 x 100 = 14,29%

Въпреки това, инфлацията обикновено се отнася до повече от цената на яйцата. Нивото на инфлация обикновено измерва цялостната промяна в цените за широка група стоки и услуги - неща като хранителни стоки, здравеопазване и комунални услуги, например. Икономистите измерват това с различни ценови индекси. Най-често срещаният е индексът на потребителските цени, който включва стоки като жилища, храна, транспорт, домакински консумативи и здравеопазване.

С инфлация над 2.5% шансът на България за Еврозоната е нисък

С инфлация над 2.5% шансът на България за Еврозоната е нисък

Числата показват, че негативната за страната ни разлика, макар и да се свива, все още е значителна

Как инфлацията влияе върху покупателната способност?

Можете да мислите за инфлацията като за мярка за вашата покупателна способност. С течение на времето цените се увеличават и вашите левове не купуват вече толкова стоки и услуги, колкото са купували преди. С други думи, имате нужда от повече пари, за да закупите същото количество стоки и услуги.

Да кажем, например, че сте харчили 100 лева в магазина за хранителни стоки. Тези 100 лева са покривали вашите хранителни стоки за цялата седмица. Сега закупуването на същите тези хранителни стоки струва 115 лева. Не купувате нищо ново, но вашите 100 лева не стигат толкова далеч, колкото преди.

Как инфлацията се отразява негативно на вашите спестявания?

Инфлацията се отразява негативно на вашите спестявания по няколко различни начина. В краткосрочен план инфлацията може да затрудни спестяванията; ако трябва да харчите повече, за да покриете основните си нужди, ще имате по-малко пари за спестяване.

Инфлацията също може да намали стойността на вашите спестявания с течение на времето. Ако държите пари в традиционна спестовна сметка - или в брой - те ще загубят покупателната си способност с течение на времето, тъй като приходите ви от лихви (ако има такива) няма да са достатъчни, за да покриват негативния ефект на инфлацията. Така че това, което спестите днес, няма да стигне толкова далеч в бъдеще.

Когато инфлацията е висока, вашите спестявания трябва да печелят силно конкурентен лихвен процент, за да не изоставате от ръста на цените. В противен случай вашите резерви ефективно намаляват с времето.

Как да защитим спестяванията си от инфлация?

Въпреки че високата инфлация може да е лоша новина за вашите спестявания, има няколко неща, които можете да направите, за да защитите парите си. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате отрицателното въздействие на инфлацията върху личните си финанси:

Обърнете се към сигурни инвестиции с по-висока доходност

Когато инфлацията е висока, е важно да държите спестяванията си в сметки, които изпреварват инфлацията. За щастие високата инфлация често води до по-високи лихви по спестяванията. За да получите най-добрите лихви, ще трябва да потърсите и да се разровите по-дълбоко в морето от активи търгувани на паричните пазари.

Някои държавни облигации, издадени от големи световни икономики и приемани за относително сигурни, носят в момента годишна доходност близо до 5%. Това, благодарение на високите лихвени проценти държани от централните банки. На второто стъпало по сигурност, можем да поставим корпоративните облигации на големи и сигурни компании. В момента, някои от двегодишните облигации, емитирани от технологичните компании, в тази група, носят над 5% доходност!

Най-добрите и най-лошите акции сред "Великолепната седморка"

Най-добрите и най-лошите акции сред "Великолепната седморка"

"Великолепната седморка" са седемте най-големи публично търгувани компании по пазарна капитализация в САЩ

Групата на Великолепната седморка от технологични акции напоследък се провали, но дори облигациите на компаниите с кратък срок предлагат силна възвръщаемост. Инвеститорите, които се притесняват от неотдавнашната волатилност на акциите на така наречената група от технологични компании, или които просто искат да вложат малко пари, биха могли да обмислят някои от техните облигации с по-кратък срок.

Снимка 657471

Източник: iStock Images

Много от двегодишните облигации на групата в момента носят доходност над 5% след неотдавнашното покачване на доходността на държавните облигации и всички те се предлагат с отстъпка. Това може да означава удобна възвръщаемост за инвеститори с по-краткосрочен хоризонт.

Едно предупреждение: само шест от групата имат неизплатени облигации. Tesla е отклонението след издаване на конвертируеми облигации в миналото, които оттогава са преобразувани в капитал.

Но Apple, Amazon.com, Google Alphabet, компанията майка на Facebook Meta Platforms, Microsoft Corp. и Nivida - всички имат двугодишни банкноти, които се търгуват над или много близо до 5%.

И шестте емитента имат рейтинги в категория A, а Microsoft има девствени рейтинги Triple A от S&P Global Ratings и Moody's Ratings.

Помислете за инвестиции на фондовите пазари!

Инвестирайте: Колкото по-висок е процентът на инфлация, толкова по-бързо парите ви губят стойност в банкова сметка. Исторически, инвестирането - макар и не без риск - може да доведе до по-висока възвръщаемост. Това може да ви позволи да продължите да трупате богатство по време на инфлационни периоди.

Бъдете разумни в инвестирането и гледайте в дългосрочен план!

Сега ще покажем важността на дългосрочния хоризонт в инвестирането с един пример, свързан с щатския индекс S&P 500. Той е барометър и представлява 50% от пазарната капитализация в световен мащаб, което си е много представително.

Ако инвестирате в конкретна година, в индекса имате 44 възможности. Ако сте уцелили една от най-лошите години, например 2008-ма, сте щели да изгубите половината си пари. Ако сте инвестирали в най-добрата година от всички, то най-вероятно сте можели да изкарате 40%.

Ако дръпнете периода от време на повече години, например 20 години, то вече започвате да мислите дългосрочно. Оказва се, че когато мислите дългосрочно, без значение кой момент ще хванете случайно, имате 24 възможности. Ще откриете, че най-лошите 20 години са носили възвращаемост от близо 8% всяка година.

Най-добрите 20 години, които разбира се едва ли ще имате късмет да уцелите, бихте реализирали средна годишна доходност от 18%. Сами си давате сметка, че при по-голям период, шансът да сбъркате е почти нищожен.

Дръжте под контрол разходите си!

Не отпускайте разходите си! Инфлацията улеснява харченето на повече, без да забележите. Така че никога не пречи да проверявате бюджета си регулярно. Ако не сте успели да спестите, можете да решите да намалите разходите по свое усмотрение, докато имате малко повече място за дишане.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.