Въпреки икономическата несигурност Уолстрийт осигури феноменална възвръщаемост на търпеливите инвеститори през 2023 г. Емблематичният индекс Dow Jones Industrial Average се изкачи до рекорден връх, докато бенчмаркът S&P 500 и подхранваният от иновациите Nasdaq Composite нараснаха съответно с 24% и 43%.

И макар ралито да стана малко по-широко базирано през последните два месеца на годината, превъзходството на "Великолепната седморка" се смята за широко доминиращо на по-широкия пазар.

Когато казваме "Великолепната седморка", имаме предвид седемте най-големи публично търгувани компании в САЩ по пазарна капитализация: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms и Tesla.

Apple се класира като "най-лошата" от групата с 48% възвръщаемост през 2023 г., докато Tesla, Meta и Nvidia се повишиха съответно със 102%, 194% и 239%.

Не купувайте акции, освен ако не преминават теста на Бъфет!

Не купувайте акции, освен ако не преминават теста на Бъфет!

Определете дали можете "разумно да оцените диапазона на печалбите за пет или повече години

Това, което инвеститорите изглежда оценяват за акциите на Великолепната седморка, са техните неоспорими конкурентни предимства.

IPhone на Apple е отговорен за повече от половината от целия пазарен дял на смартфони в САЩ и неговата програма за обратно изкупуване на акции е несравнима с други публични компании.

Windows на Microsoft все още е безспорен лидер в настолните операционни системи, докато Azure е погълнала 25% дял от глобалните разходи за облачна инфраструктура.

Google на Alphabet представлява близо 92% от световния дял на търсене в интернет през декември. Междувременно стрийминг платформата YouTube (също собственост на Alphabet) привлича повече от 2,7 милиарда уникални зрители всеки месец.

Пазарът за електронна търговия на Amazon носи около 40% от онлайн продажбите на дребно в САЩ, като Amazon Web Services (AWS) е водещ в света по дял на разходите за облачна инфраструктура (31%), към третото тримесечие.

Nvidia е инфраструктурният гръбнак на революцията на изкуствения интелект (AI). Nvidia може да представлява повече от 90% от всички графични процесори (GPU), използвани в центрове за данни с голям капацитет през 2024-а година.

Meta Platforms притежава най-популярните социални медии в света. Facebook е най-посещаваният сайт в световен мащаб, като WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger заедно (с Facebook) привличат близо 4 милиарда активни потребители месечно.

Tesla е водещият производител на електрически превозни средства (EV) в Северна Америка и единствената чиста EV компания, която спокойно е постигнала повтаряща се рентабилност.

Въпреки тези конкурентни предимства, перспективите за тези седем акции може да се различават драматично през новата година. Докато една акция от "Великолепната седморка" е на практика по-евтина, отколкото някога е била като публично търгувана компания, друга скъпа високопоставена компания изглежда готова за проверка на реалността.

Акциите на Magnificent Seven, които да купувате през 2024 г.: Amazon

Сред седемте индустриални титани, изброени по-горе, този, който инвеститорите могат уверено да купят през 2024 г. и вероятно да държат в продължение на много години напред, е компанията за електронна търговия Amazon, според експертите на финансовото издание The Motley Fool.

Най-големият потенциален насрещен вятър за Amazon през новата година е възможността за оформяне на рецесия в САЩ. Няколко базирани на пари показатели и прогнозни индикатори предполагат, че е вероятно ще видим забавяне на икономиката. Тъй като Amazon генерира голяма част от приходите си от своя онлайн пазар, се очаква рецесия да забави потребителските разходи.

Но има две важни неща, които трябва да разберете за този насрещен вятър за Amazon. Първо, исторически рецесиите са краткотрайни. Само три от 12-те рецесии в САЩ след Втората световна война са надхвърлили 12 месеца и нито една не е надхвърлила 18 месеца. Залагането на икономическа експанзия винаги е било печеливш ход за търпеливите инвеститори.

Второ, но най-важно, Amazon генерира много малко от оперативния си паричен поток и оперативни приходи от огромния си онлайн пазар. Дори ако онлайн продажбите на дребно намалеят малко, това вероятно няма да има незначително въздействие върху паричния поток и крайния резултат на компанията.

Това, което може да изведе акциите на Amazon до нови върхове през 2024 г., са спомагателните оперативни сегменти с висок растеж на компанията, които се водят от AWS.

Както беше отбелязано, AWS представлява почти една трета от световните разходи за облачна инфраструктура. Маржовете на облачните услуги могат да се въртят около тънките като бръснач маржове, свързани с онлайн продажбите на дребно.

В резултат на това AWS постоянно отговаря за между 50% и 100% от оперативните приходи на Amazon, въпреки че генерира само една шеста от нетните продажби на компанията. Тъй като корпоративните разходи за облачни услуги все още нарастват, AWS изглежда има дълга писта на двуцифрен растеж пред себе си.

Не пренебрегвайте и сегмента на рекламните услуги на Amazon. Това е компания, която привлича повече от 2 милиарда души към сайта си всеки месец, много от които са мотивирани купувачи. Това поставя топката в полето на Amazon, когато става въпрос за силата на ценообразуването на рекламите.

Не е изненадващо, че сегментът на рекламните услуги на Amazon е осигурил най-малко 21% годишен ръст на продажбите в постоянна валута през последните осем тримесечия (две години).

Въпреки че някои фундаментално фокусирани инвеститори ще бъдат отблъснати от астрономическото съотношение цена/печалба (P/E) на Amazon за последните 12 месеца от 75, традиционното съотношение P/E е ужасен начин за оценяване на авангардни компании като Amazon, които реинвестират по-голямата част от оперативния си паричен поток обратно в своя бизнес.

Следователно оценяването на Amazon спрямо неговия паричен поток е много по-интелигентен подход.

През 2010-те години на миналия век Amazon редовно се оценяваше на кратно от 23 до 37 пъти паричния поток. Акциите могат да бъдат купени в момента, за по-малко от 13 пъти прогнозирания паричен поток през 2024 г. С изключение на мечия пазар през 2022 г., това е най-ниското подобно съотношение за Amazon, на база на бъдещия му паричен поток, откакто стана публична компания през 1997-а година.

Акциите на Magnificent Seven, които трябва да избягвате като чума през новата година: Nvidia

От другата страна на монетата, полупроводниковият гигант Nvidia има всички отличителни черти на акции, които трябва да се "избягват като чумата" през 2024 г., според експертите на изданието The Motley Fool.

Инвеститорите дадоха кредит на Nvidia, като той се изрази в повече от утрояване на стойността миналата година. С нарастващия интерес към AI графичните процесори A100 и H100 на Nvidia бързо се превърнаха в основни продукти в центровете за данни, ускорени с AI.

Български или чуждестранни акции: Коя е по-добрата инвестиционна алтернатива

Български или чуждестранни акции: Коя е по-добрата инвестиционна алтернатива

На БФБ или на международните пазари?

Като се има предвид, че гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing значително увеличава капацитета си за чипове върху пластини върху субстрат, Nvidia не би трябвало да има проблеми с доставянето на повече от своите графични процесори, управлявани от изкуствен интелект, през следващите тримесечия.

Та какъв е проблемът? Силата на ценообразуването, нарастващата конкуренция, насрещните регулаторни ветрове и историята - всичко това идва на ум.

През фискалната 2024 г. на Nvidia, която приключва по-късно този месец, се очаква продажбите на компанията да се повишат с приблизително 119% спрямо предходната година. Почти целият този растеж може да бъде проследен до графичните процесори на компанията от сегмента на центровете за данни. По-конкретно, това се движи от впечатляващата ценова мощ.

През първите шест месеца на фискалната 2024 г. ръстът на разходите, спрямо този на приходите на Nvidia, всъщност са намалели спрямо периода от предходната година. Това, което казва на инвеститорите, е, че недостигът на A100 и H100 е това, което движи ръста на продажбите на Nvidia.

По ирония на съдбата, увеличаването на собственото му производство през текущата календарна година може да изтощи ценовата му мощ и да повлияе неблагоприятно на брутния му марж.

За да надградим тази точка, конкуренцията в графичните процесори, фокусирани върху AI, непременно ще се засили. Advanced Micro Devices представи своя MI300X AI-GPU миналата година и възнамерява да го разпространи широко през 2024 г.

По същия начин Intel планира да пусне своя GPU Falcon Shores на пазара като пряк конкурент на чиповете A100 и H100 на Nvidia през 2025 г. Това трябва да окаже допълнителен натиск върху ценовата мощ на Nvidia.

Регулаторите също не правят услуга на Nvidia. В два отделни случая регулаторите на САЩ наложиха ограничения върху износа на AI-GPU за Китай. Това е потенциално голям удар за Nvidia, която редовно генерира между 20% и 25% от продажбите си от глобалната икономика номер 2 в света по брутен вътрешен продукт.

И накрая, историята може да бъде най-лошият враг на Nvidia през новата година. Не е имало следваща голяма инвестиционна тенденция през последните 30 години, която да е избегнала първоначално спукване на балона.

Това означава, че инвеститорите имат склонност да надценяват възприемането/усвояването на нови иновации, без да им дадат подходящо време за узряване. Изкуственият интелект едва ли ще бъде изключение от правилото, което може да потопи пословичния кораб на Nvidia през 2024 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите за пазари.