За пръв път от втората Световна война Китай изпревари САЩ като най-важен японски търговски партньор, съобщи японското правителство, цитирано от BBC.

Съвкупната търговия на Япония с Китай е достигнала 25.43 трилиона йени ($215 млрд.) за годината, завършваща на 31 март.

Търговията е била отчасти насърчавана от факта, че японските фирми са прехвърлили свои производствени дейности в Китай, за да се възползват от ниската цена на работната сила там.

Данните за търговията на Япония със САЩ са за 25.16 трилиона йени.

Според информация на японското финансово министерство, търговският излишък на Япония се е разширил със 74% спрямо предходната година до нови рекордни стойности през март.

Разликата между вноса и износа на Япония през миналия месец е достигнала 1.633 трилиона йени, което е било подкрепено от по-слабата йена и износите за Китай. Пазарните очаквания са били за 1.36 трилиона йени.

Служител в Японското финансово министерство е посочил, че тенденцията за разрастване на търговията с Китай ще продължава. „Това отразява постепенното преместване на производството на японските фирми в Китай".

Не само заради евтиния труд - и заради достъпа до бързо развиващия се местен пазар японските фирми преместват все повече операции в Китай.

Много голям пазар за Япония възникна по съседство" - казва Хидео Охаши, професор по икономика в университета Сеншу.