В рамките на последните три седмици броят на новоподадените молби за обезщетения за безработица в САЩ надхвърли общо 17,7 млн. души, след като през последната седмица техният брой се покачи с 6,6 млн. Общо освободените от работа от началото на извънредното положение формират 12% от трудовата сила в страната, която по данните на местното министерство на труда.

Мединанната прогноза на банките за броят новорегистрирани безработни, който ще бъде обявен утре, засега е 5,5 млн. души. Deutsche Bank обаче прогнозира 8 млн. души, при 6,6 млн., очаквани от JPMorgan Securities, 2 млн. души от JPMorgan Assets и 6 млн. души от Bank of America.

JPMorgan: БВП ще се срине с 40% през второто тримесечие

JPMorgan: БВП ще се срине с 40% през второто тримесечие

Магнитуда на падането на икономиката ще ни изненада, смята и главният изпълнителен директор на Wells Fargo

"Изводът е, че молбите за обезщетения ще станат малко по-умерени, но ще се задържат близо до исторически рекордните си равнища", посочват от Zero Hedge. Ако дори мединната прогноза се сбъдне, броят на новите молби за обезщетения за безработица ще нарасне до 23 млн., което не значи, че броят на одобрените за такива ще бъде толкова висок.

Данните на изданието посочват, че около 60% от тях се одобряват, което означава, че действителният брой на безработните през април ще нарасне до почти 15% спрямо 4,4% в началото на март, което ще е своеобразен рекорд.