Брутният вътрешен продукт на САЩ може да се срине с 40% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочи прогноза на икономическия екип на JPMorgan. Техните очаквания са безработицата да достигне 20%. Главният изпълнителен директор на финансовата институция Джейми Даймън предполага спад на БВП с 35% и покачване на безработицата от 14%. Все пак, това е значително по-тежка прогноза от предишната.

Около мрачни прогнози се обединиха и други от експертите на банката. "Все още не сме видели самия стрес", каза финансовият директор на JPMorgan Дженифър Пипзак. "Според мен пред нас има повече спускане, отколкото изкачване в този момент", каза и главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарлз Шарф.

JPMorgan: През второто тримесечие се очаква депресия

JPMorgan: През второто тримесечие се очаква депресия

Банката обаче предвижда стабилизиране през Q3

По думите му от банката се безпокоят колко тежък удар ще понесе икономиката през второто тримесечие, макар че не посочи конкретен процент. "Аз не съм икономист и не мога да претендирам, че познавам стопанството по-добре от който и да е на моята позиция", каза Шарф, също цитиран от Reuters.

Според него обаче публиката ще бъде изненадана от силата на удара и от магнитуда на стойностите, на които ще станем свидетели тепърва.

И JPMorgan, и Wells Fargo увеличиха резервите си за покриване на необслужвани заеми, съответно на стойност от 4,4 и 3,1 млрд. долара. Първата финансова институция регистрира спад на печалбата от 69% през първото тримесечие на годината и понижение на резервите във всичките си поделения, с изключение на едно. Приходите на подразделенията на Wells Fargo спаднаха с между 9 и 19% при трите дивизии на банката.

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Федералният резерв на Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Прогнозата на Morgan Stanley е спад от "само" 30% през същия период

Анализаторите посочват, че надеждата е пандемията от коронавирус да достигне пика си през април. Но с или без него, прогнозата е за срив на икономиката, който не е виждан от Голямата депресия насам.

Останалите големи банки ще представят финансовите си резултати до края на седмицата, включително Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley и Goldman Sachs. По-малките банки в страната ще направят това до две седмици.