Европа се бори да намали зависимостта си от риска енергия. Европейските цени на газа се покачват осем пъти над средната си стойност за 10 години, а страните въвеждат политики за ограничаване на въздействието на нарастващите цени върху домакинствата и бизнеса. Това става чрез субсидиите, регулирането на цените на едро, както и други мерки. Финансирането за подобни инициативи е достигнало 276 милиарда долара до август.

What is the Cost of Europe

Енергийната криза в цифри

Таблицата показва разходите на страните за мерките в отговор на енергийната криза за избрани европейски държави между септември 2021 г. и юли 2022 г. Всички цифри са в щатски долари. Данните са на Bruegel.

Снимка 589096
Снимка 589097

Германия харчи над 60 милиарда долара за борба с растящите цени на енергията, като мерките включват 300 долара еднократна помощ за енергия, в допълнение към 147 милиона долара финансиране за семейства с ниски доходи. Въпреки това се прогнозира, че разходите за енергия ще се увеличат с още $500 тази година за домакинствата.

В Италия хората получат 200 долара месечно подкрепа. Бяха въведени допълнителни мерки, като кредити за индустрии с високо потребление на енергия, включително фонд от 800 милиона долара за автомобилния сектор.

Домакинствата в Обединеното кралство ще получат субсидия от 477 долара през зимата, за да покрият разходите за електроенергия.

Разходите около енергийната криза се разпростират и до компании, които предоставят комунални услуги.

Германската компания за комунални услуги Uniper получи 15 милиарда долара подкрепа, като правителството придоби 30% дял в компанията. Това е една от най-големите спасителни програми в историята на страната. След първоначалния спасителен план Uniper поиска допълнителни 4 милиарда долара финансиране.

Най-голямата енергийна компания в Австрия Wien Energie получи кредитна линия от 2 милиарда евро, тъй като цените на електроенергията рязко скочиха.

За да компенсират въздействието на високите цени на газа европейските лидери обмислят таван на цените за вноса на руски газ и временни тавани на цените на газа, използван за производство на електроенергия.

Бяха предложени и горни граници на цените за възобновяеми и ядрени източници.