Повече от половината германски търговци на дребно очакват по-малко клиенти и спад на продажбите през Коледните празници, сочи проучване на 550 компании от Германската асоциация за търговия на дребно (HDE), пише Reuters.

"Перспективите за бизнесa по празниците през тази коронавирусна година са притеснително лоши, особено за много търговци на дребно в града и особено за модните къщи", заяви управляващият директор на HDE Стефан Гент.

Около 52% от компаниите очакват значителни загуби в продажбите и клиентите след удължаването на частичното блокиране на страната през декември, установи проучването, като 62% от анкетираните търговци на дребно са песимистични относно по-нататъшния ход на бизнеса по Коледа.

"Ноември и декември обикновено са най-силните месеци в годината по отношение на продажбите за много търговци на дребно. Ако тези продажби сега бъдат загубени, много фирми ще имат проблеми".

Проучването установи, че 38% от компаниите за търговия на дребно като цяло и 45% от търговците на дребно в града смятат съществуването си за застрашено.

Търговците на дребно, продаващи стоки за бита, консумативи за домашни любимци, обзавеждане и храна обаче, отчитат задоволително ниво според HDE, докато онлайн продажбите вероятно ще нараснат с една трета в сравнение с предходната година.

Като цяло асоциацията на дребно на HDE очаква продажбите за ноември и декември да нараснат с 1,2% тази година до малко под 104 милиарда евро.