Цените на петрола в началото на петъчната търговия падат, доколкото силният долар подтиска търсенето на суровината. Това донякъде погасява отново появилите се надежди за възможността да се постигне споразумение от страните членки на ОПЕК за ограничаване на добива.

Сутринта стойността на сорта Brent се понижи с 29 цента спрямо края на вчерашната търговия - до $46,20 за барел.

Котировките за американския еталон WTI в същото време спаднаха с 43 цента до $44,99 за барел.

Укрепването на американския долара валута оскъпява купуването на петрол от страна на държавите с друга валута, което свива търсенето на суровината.От друга страна министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал Фалих се изказа оптимистично за възможността ОПЕК да постигне договореност за ограничаване на петролния добив.

Днес основните страни производителки и износителки на суровината от картела и извън него се срещат в столицата на Катар, Доха. Представители на Саудитска Арабия, Алжир, Русия, Иран, Кувейт, Либия, Венецуела, Бахрейн, ОАЕ, Катар и Нигерия ще обсъдят възможностите за постигане на споразумение за отграничаване на добива, стабилизиране на пазара и цените на петрола.

Според анализатора на CMC Markets, Рик Спунер, обаче, една вероятна сделка на ОПЕК ще има краткосрочно влияние на пазара. Ограничаването на добива може да накара производителите , ако цените се покачат, да увеличават добиваните обеми петрол в по-дългосрочна перспектива, отбелязва Reuters.