Отменени резервации в хотелите в Гърция през последните дни особено от страни като Великобритания и Нидерландия, които са принудени да изкарват 14 дни под карантина след завръщането си, отчете края на основния туристически сезон в страната за тази година, пише изданието Kathimerini.

Въпреки това анализатори смятат, че равносметката за него няма да е толкова трагична, тъй като август месец се е оказал по-добър от очакваното за бранша.

Изчисленията показват спад от 55% на посещенията на туристи през миналия месец в сравнение със същия период на 2019 година при спад от 65% на годишна база през юли. Това сочат данните от трафика на регионалните летища и на международното летище в Атина.

Източници от гръцкото министерство на финансите, от индустрията и от Bank of Greece посочват, че приходите от пътуванията на чуждестранни туристи до страната са стигнали 1,5 милиарда евро през август.

Все пак те остават значително по-ниски в сравнение с 2019 година. Прогнозите са за общо 600 милиона евро от чуждестранен туризъм за периода септември-декември.

Това означава, че за цялата година приходите на сектора ще бъдат в рамките на малко над 3,5 милиарда долара или с около 80% по-малко от тези за миналата година, която беше рекордна за сектора.