Рестрикциите за пътуване по време на пандемията от коронавирус промениха обема на потока от пътници, преминаващи през европейските летища, показва доклад на Bloomberg. Летище Истанбул вече е най-натовареното в Европа според броя на пътниците през 2020 г. С 23,4 милиона пътуващи, то надминава Хийтроу в Лондон и парижкото летище Шарл де Гол, които записват съответно 22,3 милиона и 22,1 милиона пътници.

Летище Хийтроу беше най-натовареното летище в Европа, но след като ограниченията, свързани с коронавируса сринаха пътуванията, броят на пътниците намаля със 73% само през 2020 г. По данни на летището годишният му обем на товари е паднал с 28% - по-малко пътнически самолети означава и съответно и по-малко място за стоки.

През декември броят на пътниците е спаднал с 83%, след като стана ясно, че има нов щам на COVID-19 и ограничават пътуванията от Великобритания. Тогава милиони пътници бяха принудени да отменят плановете си.

Броят на пътуващите, минаващи през турските летища, включително транзитните, достига 81,7 милиона през 2020 г., според данни на летищните власти в страната.

Все пак общият брой на пътниците е паднал с 61% в сравнение с предходната година, заради ограниченията за пътуване по целия свят, съобщиха от Главната дирекция на държавната летищна служба.