Турският изтребител от пето поколение KAAN направи първия си тестов полет, съобщи Турската аерокосмическа индустрия в сряда. Той е излетял от военновъздушната база Мюртед близо до Анкара и се е върнал в базата след кратък тестови полет, който е преминал успешно.

Първият боен самолет от пето поколение, произведен в страната, ще подмлади флота на турската армия. Неговият успех ще нареди Турция сред малкото страни, притежаващи подобна технология.

Проектът по реализирането на KAAN стартира през 2016 г., изтребителят беше въведен в експлоатация през март 2023 г.

21-метровият самолет може да достигне максимална скорост от 1,8 Мах благодарение на своите двойни двигатели, всеки от които може да произведе 13 000 килограма тяга.

KAAN има няколко характеристики като висока осведоменост за ситуацията, оптимизирано натоварване на пилота, откриване на повреди, системи за мисия от ново поколение, прецизен удар и вътрешен отсек за оръжие.

Снимка 654403

Източник: Tusas

Турция се издига в отбранителната индустрия

Турското правителство започна активно да стимулира производството на свои собствени оръжия в началото на 2000-та година, отбелязва TRT World

Оттогава турските компании произвеждат различно военно оборудване като пушки, бронирани превозни средства, ракетни системи и модерни въоръжени дронове, които сега са добре известни в цял свят.

Отбранителната промишленост на Турция значително допринесе за националната икономика, достигайки рекордно ниво от 5,5 милиарда долара износ, което е 27% увеличение спрямо предходната година.

МиГ-35 - новият руски изтребител, който Москва "рекламира" над Украйна

МиГ-35 - новият руски изтребител, който Москва "рекламира" над Украйна

Последната еволюция на платформата на МиГ-29 търси клиенти предимно в Азия

Средната експортна стойност надхвърли 65 долара за килограм. Този ръст служи като индикатор за повишено доверие в продуктите на турската отбранителна промишленост, като броят на страните, получаващи износ, нараства от 176 на над 185.