За руския военно-промишлен комплекс войната в Украйна е важно "сверяване на часовника", но и възможност да покажат най-новите си разработки в реална бойна среда. Въпреки западните санкции, сферата на влияние на Москва включва немалко режими по света, които нямат против да купуват оръжие от нея.

В това число влизат и самолетите. Затова и всъщност не е изненадващо, че главният дизайнер на Обединената самолетостроителна корпорация на Русия Сергей Коротков обяви през миналия месец, че новите фронтови изтребители МиГ-35 са били изпратени на фронта.

Новият изтребител МиГ-35 има уникални качества (ВИДЕО)

Новият изтребител МиГ-35 има уникални качества (ВИДЕО)

Ще зарежда други самолети по време на полет

"Тепърва трябва да се проведат още изпитателни полети и след това Министерството на отбраната ще вземе окончателно решение" - така отговори той на въпроса дали самолетът вече е в серийно производство, съобщава РИА Новости. Иначе казано, предсерийни бройки летят над бойните полета на Украйна.

Слабо вероятно е в Москва някой да очаква, че те чудодейно ще решат всичките проблеми на руските ВВС като трудно откриване на цели и големи загуби след обстрел от земята. По-скоро руското военно ръководство иска да помогне за намирането на външни клиенти за новата машина.

Еволюцията на МиГ-29

Съвсем очевидно е, че МиГ-35 изглежда почти като използвания и в нашите ВВС МиГ-29. Това е и логично - изтребителят е развитие на създадената през 70-те платформа, с която СССР искаше да отговори на американските F-15 и F-16.

Реално МиГ-35 започва съществуването си като модернизиран експортен модел на базата на МиГ-29М2, като първият прототип излита през 2007 г. След това, обаче, програмата претърпява значителни промени и днешния МиГ-35 е доста по-различна машина. Тя има повече прилики с палубния модел МиГ-29КР.

Русия планира над $10 милиарда продажби от новия МиГ-35

Русия планира над $10 милиарда продажби от новия МиГ-35

Производителят преговаря за доставки с над 30 държави

Нейното официално представяне беше през 2017 г., а първите две годни за бойна употреба бройки постъпиха в частите през 2019 г.

Ето и някои от ключовите новости:

  • Нов мощен радар и електро-оптична система за прицелване;
  • Повече гориво;
  • По-мощни двигатели;
  • Използване на композитни материали, които намаляват радарната видимост;
  • Изцяло нова система за контрол тип fly-by-wire;
  • Подобрена пилотска кабина.

Като цяло, говорим за изтребител от 4++ поколение - руски отговор на F-16V. Според някои експерти, той ще допълва по-мощния, но и значително по-скъп (и все още малоброен) Су-57.

Има ли кой да го купи?

МиГ-35 изглежда като удачна комбинация от ново и старо, но до момента нито руските ВВС, нито чуждестранни клиенти са се обвързали с договори за големи серии.

Египет и Индия бяха потенциални купувачи, но и двете страни избраха други варианти - Кайро даже предпочете да заложени на МиГ-29М2.

Новият МиГ-35 може да бъде модифициран за самолетоносачи

Новият МиГ-35 може да бъде модифициран за самолетоносачи

Цената и обслужването на изтребителя е 25% по-евтино

Самолетът е предлаган още на Аржентина, Бангладеш, Малайзия, Мианмар и Перу. Очевидно в Москва се надяват, че именно с успехите си срещу Украйна изтребителят ще спечели клиенти. За момента, обаче, не знаем нищо за резултатите от бойната употреба на предсерийните бройки.