Новият руски изтребител МиГ-35 ще има способността да изпълнява ролята на въздушен танкер. Това обяви генералният конструктор на ПАО "Обединената авиостроителна корпорация" (ОАК) Сергей Коротков, съобщи tvzvezda.ru.

По думите на Коротков, благодарение на разполагането на до четири резервоара за гориво под крилата и специална система бойната машина МиГ-35 ще може да осъществява и функциите на танкер за дозареждане на други самолети.

Освен това, новият изтребител ще бъде напълно адаптиран към сурови условия - наземно позициониране извън хангар при температура от -45 до +50 градуса. Самолетът е предвиден за безпроблемна експлоатация както в Арктика, на тропиците при голяма влажност на въздуха и на планински терени до 3500 метра над морското равнище.

"Ние постигнахме това двигателят на МиГ-35 да може да бъде заменян в полеви условия за 58 минути, което е едно от рекордните постижения в света", отбелязва Коротков.

А така също, конструкторът обяснява, че изтребителят ще може да се противопоставя на ракетите на противника с помощта на особености в неговото пилотиране.

Самолетът бе представен преди три дни за първи път пред публика и специалисти, а след серия изпитания през пролетта и лятото се очаква командването на Военно-космически сили (ВКС) да поръча първите 30 изтребители.

Новият МиГ е от "четвърто плюс" поколение. Заради качествата му се предвижда в близките години да стане основен лек изтребител на руската армия. За пълното обновяване на авиопарка на леки фронтови изтребители командването на ВВС трябва да поръча 170 машини.