Цената на петрола тип Брент леко се понижава в четвъртък сутринта след стабилното им покачване през предходната сесия. В същото време котировките на американския еталон WTI се вдигат.

Търговците следят ситуацията в Китай, както и оценката на съобщението на Министерството на енергетиката на САЩ относно плановете за попълване на стратегическия петролен резерв на страната (SPR).

Властите на Чънду, столицата на провинция Съчуан, се готвят да облекчат карантинните ограничения в определени райони на града, който е дом на 21 милиона души, съобщава Bloomberg.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че търсенето на петрол в Китай през 2022 г. може да намалее за първи път от 1990 г. поради строгите мерки, предприети от властите за ограничаване на разпространението на коронавирус. Според прогнозата на МАЕ търсенето на петрол в Китай ще намалее с 2,7% тази година.

Цената на ноемврийските фючърси за суров петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 93,63 долара за барел, което е с 0,46 долара по-ниско от тази при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с $0,93 (1%) до $94,1 за барел.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 88,73 долара за барел, което е с 0,25 долара повече от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара предишния ден цената на тези контракти се повиши с $1,17 (1,3%) до $88,48 за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви в сряда, че може да започне да попълва стратегическия петролен резерв (SPR) едва след началото на фискалната 2023 година, която започва на 1 октомври. По-рано Bloomberg съобщи , позовавайки се на източници, че Съединените щати възнамеряват да започнат да попълват SPR, когато цените на петрола паднат под 80 долара за барел. Министерството на енергетиката отбеляза, че неговият план за SPR не предвижда начална цена, която да провокира покупки на петрол.