Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда продължава да се покачват. Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват значителен спад на стоковите запаси от суровината в САЩ - с 9,52 милиона барела през миналата седмица.

Официалният седмичен доклад за състоянието на енергийните запаси в САЩ ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката по късно днес. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно прогнозират намаление от 1,8 милиона барела на петролни резерви за седмицата, приключваща на 11 септември, спад на запасите от бензин със 7 милиона барела и увеличение на запасите на дестилати с 500 000 барела.

Цената на ноемврийските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е 41,20 долара за барел, което е с 0,67 долара (1,6%) по-висока от тази в края на предходната сесия. Във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,92 долара (2,3%).

Октомврийските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 38,97 долара за барел, което е с 0,69 долара (1,8%) по-високо от нивото от предишната сесия. Вчера цената на тези фючърси се повишиха с 1,02 долара (2,7%).

Повишаването на цените на петрола във вторник следобед беше улеснено от положителните данни за икономиките на Китай и САЩ, което увеличиха оптимизма относно перспективите за търсене на енергия.

Международната енергийна агенция (IEA) обаче на 15 септември се присъедини към очакването за спад в търсенето на петрол.

IEA заяви, че перспективите за петролния пазар са станали "още по-несигурни", тъй като пандемията от COVID-19 отново се разраства. Организацията понижи прогнозата за намаляване на търсенето на петрол през 2020 г. с ощеэ300 хиляди барела на ден - до спад с 8,4 милиона барела на денонощие.