Цените на петрола спадат в петък сутринта на фона на опасения от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в САЩ и другите големи икономики.

Към 9:15 часа българско време августовските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгува по $75,30 за барел, което е с $0,65 по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $0,99 (1,3%), до най-ниското ниво от 1 юни - $75,96 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна към същия момент с $0,45, до $70,82 за барел. Според резултатите от предишната сесия стойността на тези контракти се понижи с $1,24 (1,7%) до седмично дъно от $71,29 за барел и достигна $69,03 в рамките на деня.

По-нататъшното затягане на паричната политика в света може да окаже негативно влияние върху търсенето на петрол, отбелязва Trading Economics. Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка ще заседават следващата седмица.

Търговците като цяло смятат, че Фед няма да промени основния лихвен процент на срещата през юни, а ЕЦБ вероятно ще повиши отново основните лихвени проценти с 25 базисни пункта.

Пазарът също така оценява нови данни за състоянието на китайската икономика. По-специално, темпът на растеж на потребителските цени (CPI индекс) в Китай през май се ускори до 0,2% на годишна база от 0,1% месец по-рано. Анализаторите прогнозираха средно увеличение на инфлацията до 0,3%.