Цените на петрола от световните марки в понеделник се променят в различни посоки, Brent леко поскъпва, а WTI поевтинява.

Търговците се съсредоточават върху последиците от урагана "Айда", който удари крайбрежието на САЩ в неделя и засегна силно щата Луизиана. Очакванията за намаляване на добива на петрол в Мексиканския залив, свързано с ураганите, допринесоха за 10% увеличение на цените на суровините миналата седмица.

Петролният пазар също така очаква нови сигнали относно бъдещите нива на производство от държавите, участващи в споразумението ОПЕК +, които ще проведат следващата си среща на 1 септември.

Решението за увеличаване на добива на петрол, договорено миналия месец от страните от ОПЕК +, може да бъде преразгледано на следващото заседание на 1 септември, заяви министърът на петрола на Кувейт Мохамад Абдулатиф ал Фарес пред Ройтерс в неделя.

В края на юли министрите от ОПЕК + решиха да увеличават производството от август с 400 хил. Барела на месец, но провеждат консултации всеки месец за оценка на пазара и възможността за увеличаване на производството. Следващото заседание е насрочено за 1 септември.

"Пазарите се забавят. Тъй като четвъртата вълна на COVID-19 започна в някои региони, трябва да бъдем внимателни и да преразгледаме това увеличение. Ръстът от 400 хиляди на ден може да бъде спрян", каза министърът.

Икономиките на Източна Азия и Китай продължават да бъдат измъчвани от COVID-19 и трябва да се внимава, добави Фарес.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън призова ОПЕК + да увеличи добива на петрол, за да се справи с повишаването на цените на бензина, което смята за заплаха за възстановяването на световната икономика.

На въпрос за обжалването на Вашингтон, Фарес отговори, че членовете на ОПЕК + имат различни виждания по въпроса. "Има срещи със страните от ОПЕК, особено със страните от Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив и засега има различни виждания за това как да се реши този въпрос", каза министърът.

Към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с 0,14 долара, до 72,84 долара за барел. В петък цената на тези контракти скочи с 1,63 долара (2,3%), до 72,7 долара за барел.

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) по-евтини с 0,16 долара , до 68,58 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с 1,32 долара (2%) до 68,74 долара за барел.

В очакване на урагана в Мексиканския залив беше преустановена работата на съоръжения, осигурявайки производство на 1,74 милиона барела петрол на ден, което е 15% от цялото производство на петрол в САЩ.

Въздействието на урагана "Айда" върху цените на петрола ще зависи от действителните щети по платформите и рафинериите, каза Вандана Хари, основател на консултантската компания Vanda Insights.

"Ако офшорните платформи избегнат щети и изглежда, че са ги избегнали, тогава премията към цената на петрола, която пазарът получи поради спирането на мощностите, осигуряващи производство от 1,74 милиона барела на ден, ще изчезне", каза той пред Bloomberg.

Цялото внимание ще бъде насочено към положението на рафинериите в Луизиана, като се има предвид, че има много такива предприятия в щата, каза Хари.