Цените на петрола леко се повишават и в сряда сутринта след покачването им в хода на предишната сесия. Инвеститорите претеглят рисковете от свиване както на предлагането, така и на търсенето.

Към 9:15 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,34 (на лондонската борса ICE Futures до $88,70 за барел. Във вторник цената на Brent се повиши с $0,91, до $88,36 за барел.

Януарските фючърси за американския петрол WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по $81,03 за барел - с $0,08 по-скъпо. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,9, до $80,95 за барел.

Пазарът на петрол показа слабост в началото на тази седмица, когато цените паднаха до най-ниските нива от януари. Това стана след съобщения в медиите , че Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК са обсъдили възможността за увеличаване на квотата за производство на петрол с 500 000 барела на ден съгласно споразумението ОПЕК +. Саудитският министър на енергетиката обаче по-късно отрече тези съобщения и отбеляза, че алиансът се придържа към договорените съкращения на производството и ще взема решения въз основа на баланса на търсенето и предлагането на пазара. Това даде положителен тласък на цените на петрола.

Освен това пазарът се подготвя за въвеждане от западните страни на тавана на цените на руския петрол. Деловото издание Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, пише, че държавите от Г-7 могат да се споразумеят за това решение на 23 ноември. Според вестника най-вероятната цена на руския петрол, обсъждана от западните политици, е 60 долара за барел, докато участниците в дискусията се съгласиха, че тя не трябва да надвишава 70 долара за барел. Съобщава се, че мярката ще влезе в сила на 5 декември.

"Цените на петрола се опитват да намерят подходящ център на тежестта", каза Стивън Инес, експерт в SPI Asset Management. "Търговците балансират между съкращаването на производството с 2 милиона барела на ден, договорено преди това от ОПЕК +, и предстоящото ембарго на ЕС доставките на петрол от Русия и плановете на Г-7 за определяне на таван на цените".

Негативният фактор за пазара остават новините от Китай, където е регистрирано ново огнище на коронавирусна инфекция. Търговците се опасяват от спад в търсенето поради въвеждането на нови локдауни в страната, която е най-големият потребител на петрол в света.