Британската икономика страда повече от коронавируса, в сравнение с повечето напреднали държави. Напрежението се засилва и с приключването на търговските преговори за Брекзит.

Брутният вътрешен продукт вероятно ще бъде по-малък отколкото, ако с страната беше останала в Европейския съюз, но постигането на споразумение би помогнало за това да бъдат избегнати големи търговски пречки от 1 януари, пише Bloomberg.

Ако има напускане на ЕС без сделка, това ще значи, че в крайна сметка Брекзит може да нанесе по-трайна вреда от пандемията според икономисти. И двете страни казват, че другата трябва страна да предприеме решителен ход, преди преходът да приключи след малко повече от месец.

Пандемията постави Великобритания на прага на най-големия икономически спад след така наречения Great Frost през 1709 г. - изключително студена зима в Европа през 1708-1709 г. и най-студената европейска зима през последните 500 години.

До първото тримесечие на 2025 г. БВП ще бъде с 3,1% по-нисък от очакваното през март, според оценки на Office for Budget Responsibility, публикувани в сряда. Загубата на продукция се счита за постоянна.

В отделен анализ Office for Budget Responsibility заяви, че преминаването към споразумение за свободна търговия с ЕС ще намали 4% от БВП в дългосрочен план. Сценарий без сделка - което означава преминаване към правилата на Световната търговска организация - би означавало загуба на още 1,5%.

Безработицата може да достигне връх от 7,5%, или 2,6 милиона души, през следващата година според основния сценарий на OBR за постигане на търговска сделка. Излизането без сделка тласка лихвите до 8,3%.

Финансовите услуги и производствените сектори, зависими от износа, като автомобилната индустрия, производителите на храни и текстил, са сред най-тежко засегнатите, ако търговските преговори се провалят.

Има опасения, че времето и парите, изразходвани за борба с пандемията, са оставили много фирми зле подготвени, за да се справят с потенциалните разходи и трудности, които предстоят.

Проучване на финансовите директори на Bank of England от миналия месец установи, че по-малко от 4% от тях са напълно подготвени за края на преходния период.

Преди пандемията бизнесът вече задържаше разходите, тъй като очакваше по-голяма яснота относно отношенията на Великобритания след развода с Европа. Сега Covid-19 добави още трудности, намалявайки инвестициите тази година и рискувайки способността им да го правят в бъдеще.

Без значение какъв е резултатът от преговорите, периодът на приспособяване вероятно ще затрудни компаниите да разберат как най-добре да инвестират за в бъдеще, но преминаването към условията на СТО рискува да задържи разходи за по-дълго

време, като засегне и без това отслабената производителност.

Колкото по-голям е икономическият дефицит, толкова по-голям е постоянният бюджетен дефицит, министърът на финансите Риши Сунак трябва да запълни.

Дори ако бъде сключена търговска сделка, балансирането на ежедневните разходи и приходи до средата на десетилетието ще изисква 36 милиарда долара увеличение на данъците или съкращаване на разходите, според OBR. Тази цифра може да нарасне още доста, ако фирмите бъдат засегнати от нови тарифи и ограничения на търговията с ЕС.