Продажбите на дребно във Великобритания записаха най-големия си спад в последните 7 години. Данните от първото тримесечие показват, че потребителите вече усещат последиците от растящата инфлация.

Обемът на стоките, продадени през магазинна мрежа и онлайн, е намалял с 1.4% спрямо предишното тримесечие. Само през март продажбите са спаднали с 1.8%, надхвърляйки с много прогнозата за 0.5% спад. А това не говори добре за икономиката на Великобритания, която разчита силно на потребителските разходи. Очаква се растежът да забави темп през годината, коментира Bloomberg.

"Намаляването на продажбите е последица от увеличаването на цените във всички сектори", коментира Кейт Дейвис от Националния институт по статистика. Освен това потребителите се сблъскват и с политическа нестабилност, след като премиерът Тереза Мей насрочи нови парламентарни избори.

Домакинствата са притиснати най-вече от растящите цени на храната и горивата - резултат от 14%-ния спад на паунда след проведения през юни месец миналата година референдум за напускане на Европейския съюз. През март цената на стоките се повиши с 3.3% на годишна база - най-голям ръст от март 2012 г. насам.

Данни за ръста на икономиката на Великобритания през първото тримесечие на годината ще бъдат публикувани през следващата седмица, но експерти прогнозират той да се забави до 0.4%.

Английските компании вече губят милиарди европари заради Brexit

Английските компании вече губят милиарди европари заради Brexit

Брюксел ще убеждава фирми от Острова да откриват клонове на континента