Промишлено производство на Швейцария за януари-март се е понижило за второ поредно тримесечие, показват предварителните данни на Федералната статистическа служба на страната, съобщи DPA. По показателя брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, Швейцария е от най-богатите страни не само в Европа, а и от първите няколко в света.

Разгледано само за март, промишленото производство на страната се е свило с 3,8 на сто на годишна база, спрямо годишно понижение от 1,9 на сто за февруари.

Промишленото производство за първото тримесечие е намаляло с 3,1 на сто на годишна база, което е най-резкия темп на спад от повече от три години. А през предходното тримесечие, т.е. 4-то тримесечие на миналата година, спадът при промишлеността беше 0,5 на сто на годишна база.

Последното най-рязкото намаление на показателя беше за третото тримесечие на пандемичната 2020 г., когато производството на Швейцария се беше свило с 4,5 на сто спрямо същия период на предходната година.

По-конкретно, през първото тримесечие продукцията на леката промишленост на страната е намаляла с 4% на годишна база, при годишен спад от 2,2% за предходното тримесечие.

Рудодобиват се е свил с 1,2% за периада януари-март спрямо същия период на миналата година, при годишно понижение от 1,8% за последното тримесечие на миналата година.

Междувременно за разглеждания период сегментът за доставка на електроенергия е отчел положителен растеж от 6,6% на годишна база.

Спадът при строителството се е задълбочил до 1,8% за първото тримесечие на годишна база, спрямо 1,2% за предходното тримесечие, сочат още статистическите данни.

Производството за т.нар. вторичен сектор, който комбинира промишлеността и строителството, се е свило с 3,3% на годишна база за първото тримесечие на годината, след понижение с 0,6 на сто за последното тримесечие на 2023 година.

Износът на прочутите швейцарски часовници намаля - кои страни са най-големите вносители

Износът на прочутите швейцарски часовници намаля - кои страни са най-големите вносители

Над половината от доставките през март са само за 6 държави

Интересно е да се отбележи, че изнocът нa пpoчyтитe в цял cвят швeйцapcĸи чacoвници пpeз мapт 2024 г. e нaмaлял знaчитeлнo - c 16,1% cпpямo мapт 2023 г., и възлизa във финaнcoвo изpaжeниe нa 2 млpд. швeйцapcĸи фpaнĸa. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa Фeдepaциятa нa швeйцapcĸaтa чacoвниĸapcĸa индycтpия.

Πoĸaзaтeлят имaшe cпaд и зa фeвpyapи - мaĸap и caмo c 3,8%, oбaчe cлeд пoвeчe oт двe гoдини пocтoянeн pacтeж.

При това 52,5% oт изнoca нa eмбeмaтичнитe зa Швeйцapия чacoвници пpeз мapт e caмo зa 6 дъpжaви c cвeтa. Дocтaвĸитe нa чacoвници ĸaтo цялo зa тeзи 6 cтpaни ca нaмaлeли знaчитeлнo пpeз мapт нa гoдишнa бaзa - c 22%, дo 1,05 милиapдa швeйцapcĸи фpaнĸa.

Икономиката на Япония се свива

Третата икономика в света се свива

Това показват данните за първото тримесечие на годината